Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
The Relationship Between Immunglobulin Levels and Microvasculer Complications in Diabetic Patients [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2003; 18(4): 220-224

The Relationship Between Immunglobulin Levels and Microvasculer Complications in Diabetic Patients

Damla Burçak Eyinç, Ayça Kaya, Turgay Özay, Gülşen Tükenmez, Ahmet Ağrış, Arslan Dağar
Haydarpasa Numune Training and Research Hospital, 5. Internal Medicine, Istanbul

To investigate the relationship between immunoglobulin levels and microvasculer complications in diabetic patients, 82 type 2 diabetic patients were involved in our study and 38 non-diabetic patients were involved as a control group. They were classified according to diabet period, insulin or oral antidiabetic treatment duration, HbA1c, immunoglobulin levels, microalbuminurea, neuropathy and rethinopathy presence.

IgA level in patients with diabet period more than 10 years were higher than the patients in control group and the patients with diabet period less than 10 years (p<0.05). No relationship was found between IgG, IgA, IgE levels and diabet period. IgA level of inproper treated diabetics were significantly higher (p<0.05) than the others IgG level in patients with rethinopathy and neuropathy was low.

According to our study, it seems that in diabetic patients there is a relationship between high IgA and diabetic microvascular complications, diabets period and glucose regulation.

Keywords: Diabetes mellitus, immunoglobulins, microvasculer complications


Diabetes Mellituslu Hastalarda İmmunglobulin Düzeyinin Mikrovasküler Komplikasyonlar İle İlişkisi

Damla Burçak Eyinç, Ayça Kaya, Turgay Özay, Gülşen Tükenmez, Ahmet Ağrış, Arslan Dağar
Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 5. Dahiliye Kliniği, İstanbul

Bu çalışmada diabetes mellituslu olgularda serum immünglobulin düzeyleri ile mikrovasküler komplikasyonlar, glukoz regülasyonu diabet süresi ve tedavi rejimleri arasındaki ilişki araştırıldı. 84 tip II diabet (yaş ortalaması: 53.4±11.7) ve 38 nondiabetik (yaş ortalaması: 49.2±14.8) çalışmaya alındı. Olguların klinik ve biyokimyasal de¤erleri kaydedildi. Serum immünglobulin düzeyleri ölçüldü.

Diabet süresi 10 yıldan fazla olanlarda, IgA düzeyi, kontrol grubu ve diabet süresi 10 yıldan az olanlara göre yüksek bulundu (p<0.05). IgG, IgM ve IgE düzeyleri arasında diabet süresi ile ilişki bulunmadı. Kötü kontrollü diabetiklerde (HbA1c >% 10), IgA düzeyleri di¤er olgulara göre anlamlı derecede yüksekti (p<0.05). Glukoz regülasyonu ile IgM, IgG ve IgE düzeyleri arasında ilişki bulunmadı. Nefropati, nöropati,ve retinopati ile komplike olan diabetiklerde, IgA düzeyi anlamlı oranda yüksekti (p<0.05). Retinopatisi ve nöropatisi olanlarda IgG düzeyi düşük saptandı. İnsulin kullanan hastalarda IgA düzeyi kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Sonuç olarak bu çalışma, diabetiklerdeki yüksek IgA düzeyi ile diabetik mikrovasküler komplikasyonların, diabet süresinin ve glukoz regülasyonunun arasında bir ilişki oduğunu düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, immunglobulinler, mikrovaskuler komplikasyonlar


Damla Burçak Eyinç, Ayça Kaya, Turgay Özay, Gülşen Tükenmez, Ahmet Ağrış, Arslan Dağar. The Relationship Between Immunglobulin Levels and Microvasculer Complications in Diabetic Patients. Medeniyet Med J. 2003; 18(4): 220-224

Corresponding Author: Damla Burçak Eyinç, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ