Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
EMLA cream application prior to spinal anaesthesia [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2004; 19(3): 167-169

EMLA cream application prior to spinal anaesthesia

Gürayten Özyurt, Elif Başağa Moğol, Beklen Kerimoğlu
Uludag University School of Medicine's Department of Anesthesiology and Reanimation, Istanbul

This study was performed to evaluate the efficacy of EMLA (Eutectic Mixture of Local Anaesthetics) cream application for spinal needle insertion pain in two different time intervals.

Forty-five ASA I-II male patients (45-85 years) who underwent urological operations under spinal anaesthesia were included in this study. The patients who applied 2.5 gr EMLA cream and adhesive band to their skin over L3-4, L4-5 intervertebral spaces were divided into two groups. Spinal anesthesia was performed with 22-gauge Quincke needle 15-45 min and 46-90 min after application of EMLA cream in Goup I and in Group II respectively. Lidocaine 20 mg was injected to the patients who had felt pain during needle insertion. Local skin reaction, number of attempts, neccesity of local anaesthetics were recorded. Assessment of quality of skin anesthesia by a 0-10 cm visual analogue pain scale was completed independently by patient, anesthetist and observer. Any skin reaction was not seen in both groups. There was not significant difference in pain scores between two groups. Spearman’s rank correlation showed a significant agreement in pain
scores recorded by the patient and the anesthetist (r: 0.72), by patient and observer (r: 0.74) and to a higher degree, by anesthetist and observer (r: 0.90).
We concluded that application of EMLA cream, prior to spinal needle insertion may be an effective method to provide good analgesia in both groups. The evaluation of EMLA cream’s effect by patient, anesthetist and observer is similiar.

Keywords: EMLA cream, Spinal anesthesia


Spinal anestezi öncesinde EMLA krem uygulanması

Gürayten Özyurt, Elif Başağa Moğol, Beklen Kerimoğlu
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Bursa

Bu çalışmada, hasta, anestezist ve gözlemci tarafından, spinal anestezi öncesinde iki değişik zaman aralığında uygulanan EMLA (Eutectic Mixture of Local Anesthetics) kremin etkinliği değerlendirilerek karşılaştırıldı.

Çalışmaya ASA I-II grubundan, ürolojik girişimler için spinal anestezi uygulanacak, yaşları 45-85 arasında değişen 45 erkek hasta alındı. L3-L4, L4-L5 aralıklarına gelen deri yüzeyine 2.5 gr EMLA krem uygulanarak yapışkan şeffaf bantla kapatılan hastalar iki gruba ayrıldı. 1. grupta uygulamadan 15-45 dk, 2. grupta uygulamadan 46-90 dk sonra 22-gauge spinal iğne ile EMLA kremin uygulandığı bölgedeki aralıklardan spinal anestezi gerçekleştirildi. Ağrı duyan hastalara ek olarak 20 mg lidokain derialtına enjekte edildi. Lokal deri reaksiyonu, yapılan girişim sayısı, ek doz lokal anestezik gereksinimi kaydedildi. Ağrı, 10 cm’lik vizüel analog skala ile hasta, anestezist ve bir gözlemci tarafından ayrı ayrı değerlendirildi. Her iki grupta lokal deri reaksiyonu görülmedi. Her iki grubun ağrı skorları arasında da fark olmadığı saptandı (p>0.05). Spearman’ın eşleştirme testi ile hasta ve anestezistin (r: 0.72), hasta ve gözlemcinin (r: 0.74), daha yüksek oranda da anestezist ve gözlemcinin (r: 0.90) belirttiği ağrı skorları arasında birlik gözlendi.

Sonuç olarak, spinal anestezi girişiminden önce EMLA krem uygulamasının etkinliğinin; hasta, anestezist ve bir gözlemci tarafından da benzer şekilde değerlendirilmesi üzerine, her iki zaman aralığında da aynı olduğu kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: EMLA krem, spinal anestezi


Gürayten Özyurt, Elif Başağa Moğol, Beklen Kerimoğlu. EMLA cream application prior to spinal anaesthesia. Medeniyet Med J. 2004; 19(3): 167-169

Corresponding Author: Gürayten Özyurt, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ