Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
The relatioship between diabetic retinopathy and random urine albumin/creatinine ratio [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2005; 20(2): 73-76

The relatioship between diabetic retinopathy and random urine albumin/creatinine ratio

Zerrin Bayraktar1, Şükrü Bayraktar2, Nilay Alacalı1, Ali İpbüker1, Hikmet Bayer1, Muhsin Altunsoy2
1Turkish Diabetes Association Diabetes Hospital of Ophthalmology, Istanbul
2Beyoglu Eye Research and Training Hospital, Istanbul

INTRODUCTION: To investigate the correlation between albumin/creatinine (A/C) ratio in random urine samples with the retinopathy status in type 2 diabetics and to determine the best “A/C cutoff ” for identifying those patients with retinopathy.
METHODS: A/C ratio was measured in random urine samples by using Bayer DCA 2000 Albumin/Creatinine Analyser® and fundus examination was performed by a retinal specialist in 94 type 2 diabetic patients at a foundation hospital specialized in diabetes
care. Sensitivity, specificity, false positive and negative rates with positive and negative predictive values of several A/C cutoffs (between 5 and 100 mg/g) was calculated.
RESULTS: 10 and 12 mg/g were found to be as the most useful A/C cutoffs for prediction of diabetic retinopathy. “10 mg/g” yielded the highest positive (72.9 %), while “12 mg/g” gave the best negative (66.7 %) predictive values. Sensitivity and specificity for prediction of retinopathy were calculated as “75 and 61.9 %” respectively, if “10 mg/g” was selected. Sensitivity and specificity would be “67.3 and 69.1 %” respectively, for a cutoff
of “12 mg/g”.
DISCUSSION AND CONCLUSION: This relatively simple, noninvasive and inexpensive laboratory test of A/C ratio in random urine would be useful for assessing diabetic retinopathy status with reasonable accuracy and precision.

Keywords: Diabetic retinopathy, albumin/creatinine ratio in urine


Diyabetik retinopati ile idrar albümin/kreatinin oranı arasındaki ilişki

Zerrin Bayraktar1, Şükrü Bayraktar2, Nilay Alacalı1, Ali İpbüker1, Hikmet Bayer1, Muhsin Altunsoy2
1Türk Diyabet Cemiyeti Diyabet Hastanesi Göz Hastalıkları, İstanbul
2Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Tip 2 diyabetli hastalarda random idrarda ölçülen albumin/ kreatinin oranı ile diyabetik retinopati arasındaki ilişkiyi incelemek ve en iyi ‘A/K (Albumin/Kreatinin) eşik değerini saptamak.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Türk Diyabet Cemiyeti Diyabet Hastanesinde Tip 2 diyabetli 94 hastadan alınan random idrarda Bayer DCA 2000 Albumin/Creatinine Analiser ile A/K oranı saptandı ve retina uzmanı tarafından hastaların fundus muayeneleri yapıldı. Birçok A/K eşik değerinde (5-100 mg/g arasında) duyarlılık, özgüllük, yalancı pozitif ve negatif oranlar ile yalancı pozitif ve negatif öngörü değerleri saptandı.

BULGULAR: Diyabetik retinopatiyi öngörmede en iyi ‘A/K eşik’ değerleri 10 ve 12 mg/g olarak bulundu. 10 mg/g en yüksek pozitif (% 72,9) ve 12 mg/g en iyi negatif (% 66,7) öngörü değeri olarak saptandı. 10 mg/g alındığında retinopatiyi öngörmede en iyi duyarlılık ve özgüllük değerleri sırasıyla % 75 ve % 61,9 olarak bulundu. 12 mg/g değerinde duyarlılık ve özgüllük sırasıyla % 67,3 ve % 69,1 olarak bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Nispeten ucuz, kolay ve noninvazif bir yöntem olan random idrarda A/K saptanması kabul edilebilir bir doğruluk ve öngörü ile diyabetik retinopati derecesini tahminde kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, albumin/kreatinin oranı


Zerrin Bayraktar, Şükrü Bayraktar, Nilay Alacalı, Ali İpbüker, Hikmet Bayer, Muhsin Altunsoy. The relatioship between diabetic retinopathy and random urine albumin/creatinine ratio. Medeniyet Med J. 2005; 20(2): 73-76

Corresponding Author: Zerrin Bayraktar, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ