Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Eczema Prevalence and, Affecting Risk Factors in the Adana and Payas (Hatay) [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2003; 18(4): 225-230

Eczema Prevalence and, Affecting Risk Factors in the Adana and Payas (Hatay)

İbrahim Bayram, Seval Güneser Kendirli, Derya Ufuk Altıntaş, Mustafa Yılmaz, Gülbin Bingöl Karakoç
Cukurova University Faculty of Medicine Child Health and Disease, Pediatric Allergy-Immunology US, Adana

The aim of this study was to determine the prevalence of eczema and factors affecting eczema among schoolchildren in Adana and Payas, Hatay. The prevalence survey was conducted in schoolchildren aged 6-18 years old. The questionnaire was based on the ISAAC questionnaires and was distributed among primary and secondary schoolchildren.
If the children were younger than 12 years of age their parent completed the questionnaire.

This study was done among 3164 students in Adana (51.9 % boys, 48.1 % girls) and among 1353 students in Payas (% 49.5 boys, 50.5 % girls). The prevalence of eczema was found 8.3 % in Adana and 9.3 % in Payas. The family histories of atopy, dampness at home, allergic rhinitis, bronchitis, rhinitis, history of frequent sinusitis, rhinitis and sinusitis in the last year were found to be significantly higher in both cities. On the other hand, the heating systems, sexuality, father smoking habits, the smoking habits at home, presence of domestic animals at home weren’t important for eczema in both the cities. In addition toys made out of feather’s, smoking habits among mother’s were found to be significantly higher for eczema in Payas, but it wasn’t same for Adana. In comparison to children aged 15-18 years among eczema children, the age group 6-10 and one or more packet of cigarette smoking at home was higher risk in Adana but there weren’t
the same risks among student in Payas.

Keywords: Eczema Prevalence, eczema of childhood,


Adana ve Payas’ta (Hatay) Egzema Prevalansı ve Etkileyen Faktörler

İbrahim Bayram, Seval Güneser Kendirli, Derya Ufuk Altıntaş, Mustafa Yılmaz, Gülbin Bingöl Karakoç
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Pediatrik Allerji-İmmünoloji BD, Adana

Bu çalışmada, egzema prevalansını ve etkileyen risk faktörlerini araştırmayı amaçladık. Çalışma, 6-18 yaş arasındaki okul çağı çocukları rasgele seçilerek yapıldı. Soru listesi, International Study of Asthma and Allergies In Childhood (ISAAC) soru listesi temel alınarak oluşturuldu.

Adana’da 3164 (% 51.9 kız, % 48.1 erkek), Payas’ta 1353 (% 50.5 kız, % 49.5 erkek) öğrenci çalışmaya dahil edildi. Egzema prevalansı; Adana’da % 8.3, Payasta ise % 9.3 olarak saptandı. Bu iki yerleşim birimindeki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.27). Ailesel atopi, allerjik rinit ve astımın öğrencide bulunması, Adana ve Payas’taki çocuklarda egzema için risk oluşturmaktaydı (P<0.00001). Bununla birlikte, son 12 ayda ve daha önce sinüzit, rinit tanısı alanlar ve bronşit enfeksiyonu geçirenler ve evde nem olması egzema için her iki yerleşim birimindeki çocuklarda risk faktörü olduğu görüldü. Adana’daki öğrencilerde 15-18 yaş gurubuna göre, 6-10 yaş grubundaki çocuklar ve evde bir paket ve üzerinde sigara içilmesi egzema için riskli iken, Payas’taki öğrenciler için herhangi bir risk saptanmadı. Her iki yerleşim birimi için; ısınma şekli, cinsiyet, evde hayvan beslenmesi, evde sigara içilmesi ve babanın sigara içmesinin bir risk oluşturmadığı saptandı (P>0.05). Payas’taki çocuklar için ise annenin sigara içmesi, çocukların tüylü oyuncağının olması egzema için risk oluştururken (p<0.05), Adana’daki çocuklarda risk saptanmadı (p>0.05).

Anahtar Kelimeler: Egzem, prevalansı, çocuk egzaması


İbrahim Bayram, Seval Güneser Kendirli, Derya Ufuk Altıntaş, Mustafa Yılmaz, Gülbin Bingöl Karakoç. Eczema Prevalence and, Affecting Risk Factors in the Adana and Payas (Hatay). Medeniyet Med J. 2003; 18(4): 225-230

Corresponding Author: İbrahim Bayram, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ