Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Effects of Single lead VVD pacing and VVIR pacing on plasma atriyal natriuretic peptide concentration and exercise performance [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2009; 24(3): 122-124

Effects of Single lead VVD pacing and VVIR pacing on plasma atriyal natriuretic peptide concentration and exercise performance

M. Serkan Çınar, Nail Bambul, Bülent Eralp, Hilmi Çiftçi
Goztepe Training and Research Hospital 3rd Clinic of Internal Medicine, Istanbul

INTRODUCTION: The aim of this study was to evaluate the effects of single lead VDD pacing and VVIR pacing on plasma atrial natriuretic peptide (ANP) concentration and exercise performance.
METHODS: We evaluated ANP concentration and exercise performance in single lead VDD pacing versus VVIR pacing in 21 patiens (13 men and 8 women,) previously implanted single lead VDDR pacemakers. For ANP blood sample was taken during VDD modality, then exercise test was applied. Then pacemaker mode turned to VVIR mode, with this mode it worked for a month. At the end, blood sample was taken and exercise test was applied.
RESULTS: Blood levels of ANP were normal in the VDD group, and increased in the VVIR group (from 57.14±22.01 to 117.85±48.25 pg/ml, p<0.001). Exercise duration was longer in the patients with VDD pacemaker than VVIR pacemaker group (275.00±113.08 sec vs 266.24±103.97 sec, p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: ANP level increases and exercise duration decreases in the VVIR mode. This finding suggests an improvement a cardiac performance with atrioventricular syncronisation. Assesment of ANP may be useful in selection of pacing mode.

Keywords: Single lead VDD pacing, VVIR pacing, ANP, exercise performance


Single Lead VDD ile tek sensorlu VVIR pacemaker modlarının serum atriyal natriüretik peptid seviyesi ve efor kapasitesi üzerine etkisi

M. Serkan Çınar, Nail Bambul, Bülent Eralp, Hilmi Çiftçi
SB Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. İç Hastalıkları Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmamızda single lead VDD (tek odacıklı, atriyal ve ventriküler sensing, ventriküler pacing özellikli) pacemaker ile VVIR (tek odacıklı, yalnızca ventriküler sensing ve pacing özellikli, hız cevaplı) pacemaker modlarının serum atriyal natriüretik peptid (ANP) ve efor kapasitesi üzerine etkilerini araştırdık. Hangi modun hemodinami ve yaşam kalitesi açısından daha uygun olduğunu tayin etmek istedik.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya semptomatik AV Tam Blok veya 2. derece AV blok nedeniyle single lead VDDR pacemaker takılmış 21 hasta (13 erkek, 8 kadın) alındı. Önce pacemaker VDD modunda iken ANP için kan örneği alındı, hemen arkasından efor testi uygulandı. Daha sonra pacemaker VVIR moduna çevrildi ve 1 ay süreyle VVIR modunda kaldı. Bir ayın sonunda ANP için kan örneği alınıp VVIR modunda efor testi yapıldı.
BULGULAR: VDD modunda ANP seviyeleri normal iken VVIR modunda yüksek bulundu (57.14±22.01 ve 117.85±48.25 pg/ml, p<0.001). Efor süresi VDD modunda VVIR moduna göre daha uzundu (275.00±113.08 ve 266.24±103.97 sn, p<0.05)
TARTIŞMA ve SONUÇ: Atriyoventriküler senkronizasyonun sağlandığı single lead VDD pacemaker, atriyoventriküler senkronizasyonun olmadığı hız cevaplı VVIR pacemakera oranla daha fizyolojik ve daha üstündür. Hastaya daha kaliteli bir yaşam sunmaktadır. DDD pacemakera oranla daha ucuzdur ve implantasyon süresi daha kısadır. Sinus düğüm fonksiyonları normal olan semptomatik AV Tam Bloklu hastalara birincil seçenek olarak değerlendirildi.

Anahtar Kelimeler: Single lead VDD pacemaker, single lead VVIR pacemaker, ANP, efor kapasitesi


M. Serkan Çınar, Nail Bambul, Bülent Eralp, Hilmi Çiftçi. Effects of Single lead VVD pacing and VVIR pacing on plasma atriyal natriuretic peptide concentration and exercise performance. Medeniyet Med J. 2009; 24(3): 122-124

Corresponding Author: M. Serkan Çınar, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ