Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Medeniyet Med J: 26 (2)
Volume: 26  Issue: 2 - 2011
Hide Abstracts | << Back
CLINICAL RESEARCH
1.Sonographic evaluation of accessory spleen
Alptekin Tosun, Salih Tosun
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.054  Pages 54 - 57
GİRİŞ ve AMAÇ: Aksesuar dalak (AS) genelikle batın ulatrasonografisi sırasında saptanıp, yeteri kadar inceleme yapılmamaktadır. Bu çalışmanın amacı aksesuar dalağın sıklığını, görüntüleme özelliklerini saptamaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma 18 aylık bir dönemde çeşitli klinik bulgularla Ultrasonografi bölümüne başvuran 190 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar yaş,cinsiyet, aksesuar dalak sayısı, lokalizasyon, şekil, boyut ve olası eşlik ettiği splenomegali durumu B-mode ultrasonografide değerlendirildi.
BULGULAR: Aksesuar dalakların çoğunluğu 10-15 mm arasında bir boyuta sahip, yuvarlak şekilli, hilusa daha sık yerleşim göstermiş ve kadınlarda erkeklere göre daha sık ve ortalama yaş 32.9 (SD 19.2) olarak tespit edildi. İstatiksel olarak splenomegali ve aksesuar dalak boyutu arasında anlamlı manalılık saptanmadı. Positif anlamlı korelasyona rağmen sadece yaş ve boyut arasında (p<0.05, r=O.305) ve bundan başka cinsiyet, splenomagali, boyut ve şekil açısından da anlamlı manalılık saptanmadı (p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmamızda akesuar dalağın ultrasonografik bulguları incelendi. Bizim düşüncemize göre, bu çalışmamız, aksesuar dalağın anlamlı ultrasonografik bulgularını saptadı ve bulgular dalak patolojilerinin teşhisinde güncel bilgi olarak gözönünde bulundurulabilir.
INTRODUCTION: Accessory spleens (AS) usually appear on routine abdominal ultrasonography (US) and frequently not investigated. The aim of this study is to research the prevalence, imaging features and related conditions of AS.
METHODS: This study is based on 190 patients that applied to US department with various clinical symptoms in 18 months period. Patient ages, gender; although AS counts, location, shape, dimension and probable accompanied splenomegaly researched on B-mode US.
RESULTS: Majority of AS had a dimension between 10-15 mm. Usually they are round shaped and localized at splenic hilus. They mostly visualized in female with the mean age 32.9 (SD: 19.2). There was no statistically difference between splenomegaly and dimension of AS. Positive significant correlation was found between not only age and dimension (p<0.05, r=0.305), but also gender and splenomegaly (p<0.05), dimension and shape (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Sonographic features of AS are investigated. This report reveals sonographic findings of AS, that may be used on differential diagnosis of splenic pathologies

2.Effetcts of anti TNF therapy on bone mineral dansity in rheumatoid arthritis: a retrospective study
Selin Turan Turgut, Yasemin Yumuşakhuylu, Esra Selimoğlu, Raife Şirin Atlığ, Füsun Moral Oğuz, Afi&775;tap İçağasıoğlu
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.058  Pages 58 - 62
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, anti TNF alfa tedavisi alan ve almayan Romatoid Artrit(RA) hastalarını kemik mineral yoğunlukları yönünden karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Sağlık Bakanlığı İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvuran, ACR kriterlerine göre RA tanısı almış olan 32 (30 kadın, 2 erkek) hasta alındı. Hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Metotreksat (MTX) ve/veya düşük doz kortikosteroid (KS) (5-10 mgr/gün) tedavisi alan hastalar (Grup 1, n=20) ile MTX ve/veya düşük doz KS (5-10 mgr/gün) tedavisiyle birlikte anti-TNF alfa tedavisi (adalimumab, inflinksimab, etanercept) alan (Grup 2, n: 12) hastalar karşılaştırıldı. Hastalar, demografik özellikleri, aldıkları tedaviler, hastalık süreleri, menopoz durumları, hastalık aktiviteleri (disease activity score-DAS 28) ve lomber AP ve femur boynu DXA ölçümleri yönünden incelendi.
BULGULAR: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 53.31±8.2 (yıl), VKİ ortalamaları 29.72±5.17 (kg/m2), hastalık süresi ortalamaları 12.7±8.7 (yıl) idi. Hastaların 12’si (% 37,5) anti-TNF alfa tedavisi almaktaydı. Anti-TNF alfa kullanımıyla DEXA ölçüm sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmedi (p>0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada anti-TNF alfa kullanımıyla DXA ölçümleri arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmadı. RA’da anti TNF alfa tedavisinin kemik mineral yoğunluğu üzerine etkisinin değerlendirilmesi için prospektif, iyi dizayn edilmiş, hasta sayısının fazla olduğu kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
INTRODUCTION: Aim of this study is to evaluate the bone mineral density of rheumatoid artritis patients (RA) on anti TNF a therapy and without anti TNF a therapy.
METHODS: 32 patient (30 female, 2 male), who were attended to pysical medicine and rehabilitation outpatient clinic and rheumatology outpatient clinic in Göztepe Education and Research Hospital and diagnosed as RA according to ACR criteria, were included in the research. Study was designed as a retrospective research. Patients were evaluated according to demographic data, received therapy, duration of RA, menopause status, disease activity score-DAS 28, lumbar AP and femur neck DXA measurements.
RESULTS: Mean age of patients was 53.31±8.2 years. Mean VKI of patients was 29.72±5.17 (kg/m2), RA duration was 12.7±8.7 years. A total of 12 (37.5 %) patients used anti TNF a therapy. Statistically meaningful correlation between BMD and anti TNF a therapy was not established (p>0,05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Statistically meaningful correlation between BMD and anti TNF a therapy was not established.

3.Comparison of the effects of intrathecal isobaric levobupicaine, isobaric bupivakaine and hyperbaric bupivacaine
Havva Sayhan, A. Esra Sağıroğlu, Meltem Gül, Zeynep N. Orhon, Zeliha Gürlek, Hatice Güllü, Melek Çelik
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.063  Pages 63 - 68
GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızda, % 0.5 izobarik levobupivakain, % 0.5 izobarik bupivakain, % 0.5 hiperbarik bupivakaini hemodinamik parametreler, spinal anestezi kalitesi ve komplikasyonlar açısından karşılaştırılması amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya ASA I-II 120 olgu dahil edildi. Sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik oksijen satürasyonu (SpO2); spinal anestezi öncesinde ve sonrasında 5 dk.’lık, 10 dk.’lık ve 15 dk.’lık aralıklarla ölçüldü. Olgular üç gruba ayrılarak intratekal aralığa Grup L’de 15 mg % 0.5 izobarik levobupivakain; Grup I’de 15 mg % 0.5 izobarik bupivakain ve Grup H’de 15 mg % 0.5 hiperbarik bupivakain verildi. Duyusal blok başlama, gerileme ve T12’ye gerileme süreleri, maksimum duyusal blok seviyesi, motor blok başlama, gerileme ve sonlanma süreleri kaydedildi. Olguların ağrı şiddetleri vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirildi. İlk analjezik gereksinim süresi, peroperatif ve postoperatif komplikasyonlar, hasta-cerrah memnuniyeti ve olguların tekrar aynı yöntemi tercih etme oranları değerlendirildi.
BULGULAR: Gruplar arasında demografik veriler ve SAB, DAB, OAB, KAH, SpO2 değerlerinde farklılık yoktu, grup içi karşılaştırmalarda ise başlangıç değerlerine göre belli ölçüm zamanlarında anlamlı farklılık vardı. Duysal blok başlama ve gerileme, motor blok sonlanma süreleri ve maksimum duysal blok seviyeleri açısından gruplar arasında fark yoktu. Duysal bloğun T12’ye gerileme ve motor blok gerileme süresi H grubunda I grubuna göre, motor blok başlama süresi; H grubunda I ve L gruplarına göre kısa idi. Grupların VAS değerleri arasında fark yoktu. I grubunun postoperatif ilk analjezik gereksinim süresi anlamlı uzun bulundu. Gruplarda perop ve postop komplikasyon gelişimi, hasta-cerrah memnuniyeti ve aynı yöntemi tercih etme oranları arasında ise anlamlı fark saptanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak hiperbarik bupivakain ile daha kısa süreli olmakla birlikte, 3 lokal anestezik ajan ile konforlu ve güvenli spinal anestezi oluşturuldu.
INTRODUCTION: In our study we aimed to compare the effects of 0.5 % isobaric levobupivacaine, 0.5 % isobaric bupivacaine and 0.5 % hyperbaric bupivacaine on hemodynamic parameters, quality of spinal anaesthesia and complications.
METHODS: ASA I-II 120 cases were included in the study. The systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP), heart rate (HR) and peripheral oxygen saturation (SpO2) were measured before the spinal anaesthesia and 5 min, 10 min and 15 min intervals after the spinal anaesthesia. The cases were divided into three groups; 15 mg 0.5 % isobaric levobupivacaine in Group L; 15 mg 0.5 % isobaric bupivacaine in Group I and 15 mg 0.5 % hyperbaric bupivacaine in Group H was administered into intrathecal space. The sensorial block onset and regression times, regression time to T12, maximum sensorial block level, motor block starting, regression and ending times were recorded. The cases pain scores were evaluated with the visual analog scale (VAS). Perioperative side effects, patient and surgeon satisfactions and the patients preferance for the same method again were evaluated. In the postoperative period, the first analgesic requirement time and the development of complications were recorded for 5 days.
RESULTS: There were no differences between the groups in terms of the demographical data and in the values SAP, DAP, MAP, HR, SpO2, although some differences were observed in baseline values within groups. There were no differences between the groups in values of the sensorial block onset and regression, the motor block ending times and maximum sensorial block level. The group H was found shorter than the group I for the sensorial block regression to T12 and motor block regression times, than the groups I and L for the motor block starting time. There were no difference in VAS scores between the groups. The first postoperative analgesic requirement time of group I was siginficant longer. No differences were observed between groups in perop and postop complications, patient and surgeon satisfactions, prefering the same method again.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result, three local anesthetic agents provide a comfortable and safer anesthesia although more shorter effect with the hyperbaric bupivacaine.

4.Evaluation of nazal phsiological changes with anterior rhinoscopy and anterior rhinomanometry after surgical menapause
Seden Akdağlı, Muhammet Tekin, Osman İlkay Özdamar, Gül Acar
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.069  Pages 69 - 77
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı cerrahi menopoz sonrası oluşan hormonal değişiklerin nazal fizyolojiye olan etkilerini araştırmaktı. Değerlendirme anterior rinoskopi (AnR), anterior rinomanometri (ARM) ve Nazal Obstrüksiyon Değerlendirme (NOSE) skalası kullanılarak yapıldı ve sonuçlar istatiksel olarak analiz edildi. Bu sonuçların Östrojen (E2) ve Folikül Stimülan Hormon (FSH) değerleriyle olan korelasyonu saptandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmaya 39-49 yaşları arasında, çeşitli nedenlerle ooferektomi yapılması planlanan, menopoza girmemiş, sigara içmeyen, ilaç kullanım öyküsü(antihistaminik, oral kontraseptif, sistemik veya topikal dekonjestan ve steroid) bulunmayan, akut bir üst solunum yolu enfeksiyonu bulgusu ve kronik nazal hastalık öyküsü olmayan 22 sağlıklı kadın hasta dahil edildi. Tüm hastalar ooferektomi operasyonu öncesi menstural siklusun ovulasyon fazında (14-16. gün) ve postop 3. ayda olmak üzere toplam 2 kez muayene edildi. Her hastanın preoperatif (Preop) ve postoperatif (Postop) anterior rinomanometri, anterior rinoskopi, NOSE skalası, östrojen ve FSH sonuçları kaydedildi.
BULGULAR: Preop ve postop anterior rinomanometri farkları ile anterior rinoskopi ve NOSE skalası toplam puan farkları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Hastaların ooferektomi sonrası burun tıkanıklığı şikayeti azaldı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ovarian hormonlar nazal mukozada fizyolojik değişiklikler yapar, ARM ve AnR nazal fizyolojide meydana gelen değişikliklerin tespitinde yararlıdır.
INTRODUCTION: The aim of this study was to examine the effects of hormonal changes of post surgical menopause on nasal physiology. Evaluation was made by the help of anterior rhinoscopy (AnR), anterior rhinomanometry (ARM) and NOSE scale and data was statistically analyzed. The correlation of these results is determined with estrogen and FSH values.
METHODS: 22 women of age between 39-49, planned for oopherectomy surgery for different reasons, non-menopausal, non-smoker, with no history of drug use (antihistaminic, Combine Oral Contraception Pill (COCP), systemic or topical decongestant and steroids), with no upper airway infections signs and chronic nasal disease were included in this study.
All patients were examined twice, first before oopherectomy surgery at ovarian phase of menstrual cycle (day 14-16) and second after surgery in the third month. For all patients pre and post operation anterior rhinoscopy (AnR), anterior rhinomanometry (ARM) and NOSE scale results were recorded.
RESULTS: Statistically significant differences were found between pre operation and post operation anterior rhinomanometry differences and anterior rhinoscopy and NOSE scale total score differences. Nasal congestion is decreased in oopherectomized women.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Ovarian hormones cause physiological changes in nasal mucosa; ARM and AnR are useful tools in determining nasal physiological changes.

REVIEW
5.Iontophoresis in the treatment of hyperhidrosis
Mukaddes Kavala, İlkin Zindancı, Emek Kocatürk
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.078  Pages 78 - 82
Hiperhidroz vücudun normal fizyolojik ihtiyacından daha fazla ter salgılanması ile karakterize bir hastalıktır ve primer veya sekonder olarak 2 gruba ayrılabilir. Sekonder hiperhidroz altta yatan sistemik bir hastalığın göstergesi iken, primer hiperhidrozun nedeni belli değildir ve çoğunlukla avuç içi, ayak tabanı ve aksiler bölgeyi etkiler. Günümüzde primer hiperhidroz tedavisi başlıca lokal antiperspiranlar ve iyontoforez tedavisini içermektedir.
İyontoforez, elektrik akımı kullanılması yoluyla deri içine çeşitli iyonların girişidir ve hiperhidroz tedavisindeki etkinliği ve güvenilirliği uzun yıllardır bilinmektedir. Bu nedenle lokal tedavilere cevap alınamayan durumlarda invaziv girişimden önce iyontoforez iyi bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilir. Ancak hastaların semptomsuz kalabilmeleri için idame tedavisi gereklidir. Musluk suyu ile uygulanabildiği gibi antikolinerjik ajanlar ve botulinum toksini de ilave edilebilir. Farklı uygulama önerileri olsa da, genellikle haftada 3-5 seans uygulanır. Bu makalede, hiperhidroz tedavisinde uygulanan iyontoforezin klasik ve güncel uygulama yöntemlerini gözden geçirerek literatür bilgileri ışığında derlemeyi amaçladık.
Hyperhidrosis is a disease characterized by the secretion of sweat in excess to the normal physiologic needs of the body and can be classified in 2 groups as a primary or secondary hyperhidrosis. While secondary hyperhidrosis is an indicative of an underlying systemic disease, the cause of primary hyperhidrosis is unknown and most commonly affects palms, soles and axillae.
Current primary hyperhidrosis therapy mainly includes local antiperspirants and iontophoresis. Iontophoresis is the entry of various ions into the skin by using electric flow and its effectiveness and reliability in the treatment of hyperhidrosis have been known for years. Therefore in the cases that no reply taken to treatments, iontophoresis can be used as a good treatment choice before the invasive initiative is planned. However, to keep the patients symptom free, maintanence treatments are required. Although it can be applied with tap water, anticholinergic agents and botulinum toxin can be added. Even if there may be different application advices, 3 or 5 sessions per week is especially advised. In this artcile, we aimed to review the classic and current therapeutic strategies for iontophoresis to treat hyperhidrosis in the light of data in literature.

CASE REPORTS
6.Cases of food allergy presented with rectal bleeding
Atiye Fedakar
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.083  Pages 83 - 86
Besin reaksiyonları; besin veya besin katkı maddelerinin oral yolla alınmasından sonra vücutta meydana gelen beklenmedik etkilerdir. İmmünolojik mekanizmalarla oluşan reaksiyonlar "besin alerjisi", diğer yollarla oluşan reaksiyonlar "alerjik olmayan besin aşırı duyarlılığı" olarak adlandırılır. Besin alerjisi yalnızca duyarlı kişilerde IgE veya IgE’ye bağlı olmayan immunolojik mekanizmalarla oluşur. Besin alerjisinin görülme sıklığı çocuklarda % 2-8’dir. Özellikle 0-1 yaş besin alerjisinin en sık görüldüğü dönemdir. Tanıda altın standart eliminasyon diyeti ve besin yükleme testidir.
Bu makalede; süt çocuğu döneminde rektal kanama öyküsü ile gelen sigmoidoskopi yapılarak besin alerjisi tanısı alan 2 olgu sunulmuştur.
Food allergy; foods or food additives after taking orally unexpected effects that occur in the body are. Caused by immunological mechanisms are defined as food allergy reactions. formed by other means are referred to as non-allergic food hypersensitivity reactions. Food allergies are occurred that immunological mechanisms with none connected with IgE or IgE. The incidence of food allergies in children is 2-8 %. The most common period of were seen of food allergies are especially 0-1 years. Gold standard for diagnosis is the elimination diet and nutrient loading test. In this article; two cases of food allergy is presented that infants with a history of rectal bleeding and diagnosed with sigmoidoscopy.

7.Neonatal alloimmun trombocytopenia: Case report
Emrah Can, Emel Hatun Aytaç, Muhittin Çelik, Serap Karaman, Asiye Nuhoğlu
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.087  Pages 87 - 89
Yenidoğan alloimmun trombositopenisi, fetal trombosit antijenlerine karşı maternal alloimmünizasyon ile karakterizedir. Annenin trombosit sayısı sıklıkla normaldir. Fetusta veya yenidoğanda ölümle veya nörolojik hasarla sonuçlanabilen intrakraniyal kanama gelişebilir. Tedavide ciddi trombositopeni veya hayatı tehdit eden kanama varlığında antijen negatif trombosit süspansiyonu veya random trombosit süspansiyonu kullanılabilir.Yüksek doz intravenöz immunglobulin tedavisi günümüzde başlıca tedavi seçeneğidir. Makat geliş nedeniyle sezaryan ile zamanında doğan olgunun, postnatal 69. saatinde sarılığı nedeniyle yapılan tetkiklerinde, trombosit sayısı 19.000/mm³ bulundu. Periferik yaymada tekli iri trombositler tespit edildi. Annenin trombosit sayısı normaldi. Trombosit antikorları negatif sonuçlandı. Kraniyal ve batın USG’lerinde kanama veya hematom saptanmadı. Tedavi olarak 1 gr/kg/gün İVİG verildi. Taburculuktan on gün sonra trombositlerinin tekrar 28000/mm³’e düşmesi üzerine 2. doz 1 gr/kg İVİG tedavisi verildi. İzleminde trombositopenisi tekrarlamadı. Yenidoğanda tespit edilen trombositopeni, öncelikli nedenler ile birlikte alloimmun trombositopeniyi de akla getirmelidir.
Neonatal alloimmune thrombocytopenia is charecterised by aganist fetal platelet antigens result of maternal alloimmunization. Maternal platelet count is often normal. Intracranial hemorrhage may develop alloimmune thrombocytopenia. Morever randomly platelets can be used treatment presence of serious or life-threatening bleeding or thrombocytopenia. in patients have antigen negative platelets. It can result permanent neurological damage in fetus or newborn death.Nowadays, intravenous immunoglobulin treatment is the essential treatment of alloimmune thrombocytopenia. The our case delivery was caesarian section due to brech presentation. Because of the investigation due to postnatal hyperbilirubinemia at the laboratory evaluation performed in 69. hours and platelet count was revealed 19.000/mm³, peripheral blood smear revealed single large platelets. The mother's platelet count was normal. Platelet antibodies has resulted negative. Cranial and abdominal ultrasonography was not detected bleeding or hematoma in cranium and abdomen. IVIG were given a single dose 1 g/kg/day at treatment. 10 days after discharge, this case platelets count was 28000/mm³. The platelets due to again to fall into the case second IVIG therapy 1 g/kg was given. Thrombositopenia was not repeated in follow-up. Thrombocytopenia were found in newborns, along with the main reason to do thrombocytopenia, it should bring about alloimmune thrombocytopenia in the differential diagnosis.

8.Spontaneous rectus sheath hematoma: A case report
M. Sadık Bingül, Ayfer Kaya Gök, Ali Fuat Kaan Gök
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.090  Pages 90 - 92
Spontan rektus kılıf hematomu akut karın ağrıları ve intraabdomial tümör ayırıcı tanısında yer alması gereken nadir durumlardandır. Kliniği ve patogenezi iyi tanımlanmış olup tedavisi de çoğunlukla konservatiftir. Bizim olgumuzda da akut karın ağrısı ile gelen hastamızda tanı sonrası konservatif tedavi ile tedavi sağlanmıştır.
Spontaneous rectus sheath hematoma is a rare condition which should be considered in the differential diagnosis of acute abdominal conditios and intraabdominal tumors. Its clinical setting and pathogenesis is well-defined, and treatment is especially conservative. In our case the patient admitted to the emergency unit because of the acute abdominal pain which was resolved in days by conservative therapy.

9.Neurofibromatosis and pleural neurofibroma: Case report
Hadice Selimoğlu Şen, Ayşe Aydın, Abdurrahman Abakay, Abdurrahman Şenyiğit
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.093  Pages 93 - 95
Nörofibromatoziste farklı akciğer tutulumları mevcuttur. Bu çalışmada toraks bilgisayarlı tomografisinde (BT) plevral kitle görünümü veren nörofibromatozisli bir olgu sunulmuştur. 44 yaşında erkek hastanın çocukluğundan beri vücudunun birçok yerinde ciltte nodülleri mevcuttu. Hastaya batın BT ve toraks BT çekilmiş. Toraks BT’de, sol ac alt lob süperior segmentte plevraya uzanım gösteren 43*22 mm boyutunda nodüler lezyon tespit edilmiş. Rutin tetkikler, tümör markırları, fiberoptik bronkoskopi, solunum fonksiyon testleri, karbon monoksit difüzyon kapasitesi normal sınırlardaydı. Cilt lezyonlarından bir adet biopsi alındı. Cilt biopsi sonucu nörofibrom olarak geldi. Üç aylık takip sonucunda, Toraks BT’deki lezyonda hiçbir değişiklik saptanmadığından lezyonun nörofibromatozisin akciğer tutulumu olduğu düşünüldü. Nörofibromatozis tanısı konan olgularda farklı plöropulmoner lezyonlar saptanabilir. Bizim olgumuzda olduğu gibi nörofibromatozis tanılı olgularda plevral kitle görünümü saptandığında primer hastalığa bağlı nörofibrom da düşünülmelidir.
There is various pulmoner attacks of neurofibromatosis. We presented a neurofibromatosis case with pleural lesion in this study. Fourty four years old male patient. There is a lot of dermal nodules in different sides of his body since childhood. Thorax and abdominal Computed Tomography (CT) has taken. There was a noduler lesion in left lung lower lobe superior segment. It was 43*22 mm size and spurred to pleura. Routine examinations, tumoral markers, fiberoptics bronchoscopy, respiratory function tests and carbon monoxide diffusion capacity test were assessed in normal limits. One biopsy material has taken from dermal lesion. Dermal biopsy result was neurofibrom. After three mounths there was not any difference in lesion at control Thorax CT. The pleural lesion considered as thoracic neurofibroma. There is different pleuropulmoner lesions in neurofibromatosis patients. When we detect pleural mass in neurofibromatosis cases, we must think neurofibrom originated from primer disease in seperator diagnose.

10.Presented of acute abdominal pain of a case with acute transverse myelitis
Faruk İncecik, M. Özlem Hergüner, Dinçer Yıldızdaş, Şakir Altunbaşak
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.096  Pages 96 - 98
Akut transvers miyelit duyu kaybı, sfinkter kusuru ve ekstremitelerde ilerleyici güçsüzlük ile karakterize bir hastalıktır. Ateş, miyalji, sırt ağrısı, bacak ağrısı, parestezi ve güçsüzlük yakınmaları en sık görülen başvuru nedenleridir. Biz bu makalede karın ağrısı ile başvuran ve akut transvers miyelit semptomları gelişen 13 yaşındaki bir kız çocuğunu sunuyoruz. Plazmaferez, intravenöz immünglobulin ve pulse steroid tedavisinin uygulanmasının ardından semptomları azaldı. Bu olgu bilindiği kadarıyla akut batın tablosu ile başvuran ve akut transvers miyelit saptanan ilk olgudur.
Acute transverse myelitis is characterized by paresthesia, sphincter dysfunction, and progressive weakness in the all extremities. Fever, miyalgia, back pain, lower limb pain, paraparesia, and weakness were the most common clinical presentations. We report 13-year-old girl with transverse myelitis who presented with acute abdominal pain. Sphincter dysfunction and weakness improved more slowly than plasmapheresis, intravenous immunglobuline, and methylprednisone pulse therapy were performed. This is the first report, to our knowledge, first presented of acute abdominal pain of a pediatric patient with transverse myelitis.

11.Non surgical follow up of geriatric patients with mucosal malign melanoma in head and neck region
Muhammet Tekin, Osman Halit Çam, İlteriş Çağatay Ruhi
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2011.099  Pages 99 - 102
Baş boyun mukozal malign melanomaları (MMM) kötü prognozla seyreden ve nadir karşılaşılan onkolojik hastalıklardır. MMM baş boyun bölgesinde nazal septumu, paranazal sinüsleri, lateral nazal duvarı ve oral kaviteyi tutabilir. MMM’ların ana tedavisi cerrahi olmakla birlikte tedavide kemoterapi ve radyoterapi cerrahiyle veya birbirleriyle kombine edilebilir. Fakat ileri yaşlardaki hastalar için herhangi bir tedavi vermeden sadece takip de bir seçenek olabilir. Biz burada cerrahi de dahil tüm tedavileri reddederek takip seçeneğini kullanan geriatrik yaştaki 3 vaka sunumunu takip sonuçlarımızla ele alacağız.
Head and neck mucosal malign melanomas (MMM) are very rare oncologic diseases with poor prognostic outcomes. MMM involves nasal septum, paranasal sinuses, lateral nasal wall, oral cavity in the head and neck region. While the main therapotic option stands to be surgery in the treatment protocol chemotherapy and radiotherapy can be combined with or without surgery. But in the older ages follow up may be a consideration without any treatment. Here we report 3 MMM of the head and neck cases in the geriatric ages who all denied any treatment regimes including surgery and chose follow up option.




 

  © 2024 MEDJ