Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Medeniyet Med J: 30 (1)
Volume: 30  Issue: 1 - 2015
Hide Abstracts | << Back
ORIGINAL EXPERIMENTAL ARTICLE
1.The role of tumor necrosis factor-alpha in early diagnosis of neonatal sepsis and its relation with the prognosis
Yasin Şahin, Derya Aydın Şahin
doi: 10.5222/MMJ.2015.001  Pages 1 - 7
Gaziantep Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yenidoğan Servisinde yapılan bu çalışmada, sepsis öntanılı 17 hasta ve 17 sağlıklı toplam 34 yenidoğanın serum örneklerinde TNF-α konsantrasyonları araştırıldı. Sepsis tanısında Silveira ve ark.’nın (22) kriterleri kullanıldı. Sepsis tanısı bu kriterlerden en az 3 klinik bulgu ve inflamatuvar fenomenlerden ise en az 2 laboratuvar bulgusunun pozitif olması ya da kan kültürünün pozitif olması ile konuldu. Çalışma ve kontrol grubundan bir kez analiz için kan alındı. Sepsisli yenidoğanların serum TNF-α düzeylerinin (9.25±14.13 pg/mL), kontrol grubunu oluşturan sağlıklı infantlara göre (7.14±4.31 pg/ml) anlamlı derecede yüksek olmadığı belirlendi (p>0.05). Ölen hastaların serum TNF-α konsantrasyonlarının sağ kalanlara göre anlamlı derecede yüksek olmadığı belirlendi (p>0.05). Elde ettiğimiz sonuçlar, makrofajlar tarafından sentezlenen ve sitokin ailesinin önemli bir üyesi olan TNF-α’nın, yenidoğan sepsisi erken tanısında önemli bir role sahip olmadığını ve prognozla ilişkisinin bulunduğunu göstermektedir
This study has been carried out on 17 newborns who were initially diagnosed as neonatal sepsis in the NICU (Newborn Intensive Care Unit) as well as 17 healthy newborns at the Medical Faculty Hospital of Gaziantep University to investigate the role of serum TNF-α concentration in the early diagnosis of neonatal sepsis and its relation with the prognosis. The clinical and hematological criteria of Silveira et al. (22) are used in the diagnosis of sepsis. Sepsis was diagnosed with at least 3 positive clinical signs and two positive inflammatory laboratory findings meeting these criteria or positive hemoculture. In the study and control groups plasma samples were taken only for once. Serum TNF-α concentrations of the newborns with sepsis (9.25±14.13 pg/ml) were not significantly higher than the control group (7.14±4.31 pg/mL) (p>0.05). Serum TNF-α concentrations of the patients who died were not significantly higher than the survivors (p>0.05). These data suggest that TNF-α, an important macrophage derived member of the cytokine family, hasn’t an important role in the early diagnosis of neonatal sepsis; and that there is a close relationship between its plasma levels and mortality rates.

2.The prevalence of anemia at term-pregnant women and the analysis of some hematological parameters in the East Black Sea Region
Gülşah Balık, Şenol Şentürk, Emine Güvendağ Güven, Mehmet Kağıtçı, Figen Kır Şahin
doi: 10.5222/MMJ.2015.008  Pages 8 - 12
Amaç: Gebelikte hematolojik sistemde fizyolojik olarak belirgin değişiklikler meydana gelir. Gebeler artan demir gereksiniminin karşılanamaması nedeniyle demir eksikliği anemisi açısından yüksek riskli popülasyon arasında yer almaktadır. Trombositopeni tüm gebelerin % 6-10’unu etkiler. Gebelerde beslenme alışkanlıklarındaki farklılıklar nedeniyle hematolojik parametrelerde bölgesel farklılıklar olabilmektedir. Bu çalışmada Doğu Karadeniz bölgesindeki gebelerde anemi, trombositopeni ve diğer bazı hematolojik parametrelerdeki değişikliklerin sıklığını belirlemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Ocak 2011 ve 31Aralık 2012 tarihleri arasında 38 hafta ve üstünde doğum yapmak üzere gebe polikliniğine başvuran 2584 gebe dâhil edildi. Gebelerin son trimesterindeki hemoglobin ve hematokrit düzeyleri, lökosit ve trombosit sayıları, ortalama eritrosit ve trombosit hacimleri retrospektif olarak incelendi.
Bulgular: Gebelerin yaş ortalaması 29.09±5.81(16-48) olarak tespit edildi. Gebelerin %50.3’ünde anemi ve %9.3’ünde trombositopeni bulundu. Gebelerin %10.9’unda lökositoz ve %1.1’inde lökopeni tespit edildi. Trombositopeni tespit edilen hastaların yaş ortalaması diğer gebelerden yüksek bulundu.
Sonuç: Gebelik döneminde demir preparatlarının rutin olarak kullanılmasına rağmen, Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan term gebelerde anemi hâlen yaygın bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Obstetrisyenlerin ileri yaştaki gebelerde trombositopeni açısından daha dikkatli olmaları gerekir.
Objective: Pregnancy induces a variety of physiological changes in the hematological system. Pregnant women are in the high-risk population for iron deficiency anemia because of increased iron requirement. Thrombocytopenia affects 6-10 % of all pregnancies. In pregnant women, the hematological regional disparities may be related to the differences in feeding habits. In our study, we aimed to determine the frequency of anemia, thrombocytopenia and changes of some other hematological parameters in pregnant women in the East Black Sea Region.
Materials and Methods: A total of 2584 pregnant women over 38 gestational weeks, who were admitted to our obstetric clinic between 01.01.2011 and 31.12.2012 were included in this study. Hemoglobin, hematocrit, red blood cell, leucocyte and platelet levels, mean corpuscular volume, mean platelet volume measured in the third semester of pregnancy were all retrospectively investigated.
Results: The mean age of the pregnant women was 29.09±5.81 (16-48 years). The prevalence rates of anemia and thrombocytopenia were 50.3 % and 9.3 % respectively. The prevalence rates of leucocytosis and leucopenia were 10.9 % and 1.1 % respectively. The mean ages of the patients with thrombocytopenia were found to be statistically significantly higher than those without thrombocytopenia.
Conclusion: During pregnancies, anemia is still a common and important public health problem for women living in the East Black Sea Region, despite routine use of iron medication. Also obstetricians should pay more attention to thrombocytopenia in pregnant women of advanced age.

3.The most frequently cited 100 Turkish articles in Ophthalmic literature
Hüseyin Bayramlar, Özgür Çakıcı, Remzi Karadağ, Aydın Yıldırım, Ünal Sarı
doi: 10.5222/MMJ.2015.013  Pages 13 - 21
Amaç: Oftalmoloji alanında günümüze kadar yayınlanmış Türkiye kaynaklı en çok sayıda atıf alan 100 makalenin incelenmesi ve bu makalelerin yazarlara, göz dergilerine ve kurumlara dağılımının araştırılması.
Gereç ve Yöntem: Institute for Scientific Information’ın (ISI) Web of Science (WOS) arama motorunda “ophthalmology” ve “Turkey” kelimeleri kullanılarak, oftalmoloji alanında yayınlanmış Türkiye kaynaklı makalelerden en çok atıf alan ilk 103 makale tarandı. Listeye ilk isim olarak girenlerden birden fazla makalede adı geçen yazarlar ile birden fazla defa giren kurumlar ve en çok atfın bulunduğu dergilerin listesi çıkarıldı.
Bulgular: Tarih sınırlaması yapılmadığında WOS’da oftalmoloji alanında yayınlanmış olan Türkiye kaynaklı makale sayısının toplam 3872 olduğu görüldü. En çok atıf alan ilk 3 makale İlknur Tuğal-Tutkun (n=148), Cem Evereklioğlu (n=129) ve Rengin Yıldırım ve ark.’na aitti (n=94). İlk 100’de en çok kez yer alan ilk 3 dergi sırasıyla Journal of Cataract and Refractive Surgery (n=17), American Journal of Ophthalmology (n=11) ve Ophthalmology (n=9) idi. Bu 103 makalenin üzerinde en çok çalıştığı konular, kornea ve ön yüzey (n=27), retina (n=25), katarakt (n=13), uvea ve Behçet hastalığı (n=11) ve refraktif cerrahi (n=10) idi. İlk 100’de en çok kez yer alan kurumlar İnönü Üniversitesi (n=10), İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (n=8), Gazi ve Ankara (n=7, her biri) üniversiteleri ile idi.
Sonuç: Bilgimize göre bu çalışma oftalmoloji alanında Türkiye kaynaklı en çok sayıda atıf alan makaleyi inceleyen ilk çalışmadır. Çalışmamızda Türkiye kaynaklı en çok sayıda atıf alan makalenin 148 defa, 100. sıradakinin de 31 kez atıf aldığı, Türkiye kaynaklı göz makalelerinin ortalama 6.31 kez atıf aldığı kaydedildi.
Objective: To search the most frequently cited 100 ophthalmic articles with Turkish origin and to investigate the authors, institutions and journals found in this list.
Material and Method: In the search engine of Web of Science (WOS) of Institute for Scientific Information (ISI), we conducted an online retrospective search using the words of “ophthalmology” and “Turkey” and screened 103 most cited articles. The most cited journals, authors and their institutions were listed.
Results: A total of 3872 articles were found in the area of ophthalmology origined from Turkey. The most cited 3 articles were those of İlknur Tuğal-Tutkun (n=148), Cem Evereklioğlu (n=129) and Rengin Yıldırım et al (n=94). The most cited 3 journals were, Journal of Cataract and Refractive Surgery (n=17), American Journal of Ophthalmology (n=11), and Ophthalmology (n=9). The majority of topics covered by these articles were cornea and anterior surface (n=27), retina (n=25), cataract (n=13), uvea and Behçet’s disease (n=11) and refractive surgery (n=9). The first 4 institutions having most articles in that list were İnönü University (n=10), İstanbul University Cerrahpaşa Medical School (n=8), Gazi and Ankara Universities (n=7, each).
Conclusion: According to us, this is the first study investigating the most cited top 100 ophthalmic Turkish articles. Citation numbers of the most cited ophthalmic articles were ranged from 148 to 31. We observed that the ophthalmic articles from Turkish origin has a mean citation number of 6.31.

4.Our experience with inhaled nitric oxide therapy during two years
Ferhat Çekmez, S.ümit Arıcı, Kemal Erdinç
doi: 10.5222/MMJ.2015.022  Pages 22 - 25
Amaç: İnhale nitrik oksid (iNO) term bebeklerde persistan pulmoner hipertansiyon tedavisinde kullanılmakta olup, prematüre bebeklerde de özellikle konvansiyonel tedavilere yanıt vermeyen solunum yetmezliği durumlarında kullanılmaktadır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitemizde iki yıllık süreçte iNO tedavisi uygulanan 7 hastayı ve elde edilen sonuçları sunduk.
Bulgular: Hastaların ikisinde herhangi bir morbidite gelişmemiştir. Bir hasta ex olmuştur. Kalan 4 hastada da minör morbidite saptanmıştır.
Sonuç: iNO tedavisi preterm bebeklerde güvenilir ve etkili olabilecek bir tedavi yöntemidir, ancak daha geniş klinik çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Objective: Nitric oxide is used for persistent pumonary hypertension in term infants and respiratory failure which was not responded to conventional therapies in pretem infants.
Material and Methods: Here we present clinical results of 7 infants in whom nitric oxide therapy was used in our intensive care unit during 2 years.
Results: Morbidities of two patients did not improve. One patient died. Rest of them improved with only minor morbidities.
Conclusion: Nitric oxide therapy is one of very effective and reliable selection in preterm infants but more comprehensive investigations are necessary.

5.Evaluation of the incidence in sinonasal variations between both genders with computerised tomography
Burcu Tezcan Günay, Alper Hayırlıoğlu, Fuat Bahadır Günay
doi: 10.5222/MMJ.2015.026  Pages 26 - 34
Amaç: Bu çalışmada sinonasal varyasyona rastlanma sıklığı ve
cinsiyetler arasındaki fark değerlendirildi.
Materyal ve Metod: Ocak 2009-Haziran 2013 tarihleri arasında
S. B. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniğinde
herhangi bir nedenle çekilmiş 100 kadın ve 100 erkek hastanın
paranazal sinüs bigisayarlı tomografileri Lloyd % 2 (BT)
incelendi. Sinonazal polipozis gibi nazal kitlesi olan hastalar ve
daha önce bu bölgeden herhangi bir operasyon geçirmiş hastalar
çalışmaya dâhil edilmedi.
Bulgular: Çalışma sonucunda en sık rastladığımız varyasyonlar
sırası ile agger nazi hücresi, nazal septal deviasyon, konka bülloza,
hiperpnömatize etmoid bulla, paradoks orta konka, haller
hücresi, onodi hücresi, medialize unsinat proses ve pnömatize
unsinat proses olarak bulundu.
Sonuç: Cinsiyetler arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark
saptanamamakla beraber, bütün varyasyonlar sayısal olarak
kadınlarda daha fazla görüldü. Ayrıca, medialize unsinat proses
çalışma grubumuzda topluma göre anlamlı derecede az bulundu.
Purpose/Introduction: In thıs study we evaluated the incidence of
variations in nasal and sinusal structures and difference of variations
between genders.
Material and Method: This study was made in the Department of
Radiology Goztepe Training and Research Hospital, between January
2009 and June 2013. Paranasal sinus computed tomography
images of 100 male and 100 female patients’ were evaluated. Patients
with sinonasal polyposis and who had previous nasal surgery
were excluded from the study.
Results: We determined that the most common variations in descending
order were agger nasi cells, nasal septal deviation, concha
bullosa, hyperpneumotized ethmoid bulla, paradoxial middle turbinate,
haller cell, onodi cell, medialized uncinate process, pneumoticated
uncinate process.
Conclusion: We did not find any statistical differences between the
genders. But the incidence of the medialized uncinate process in
our study was significantly lower than the incidence indicated in
other literature studies.

6.Placement of peritoneal dialysis catheter with mini-laparotomy under local anesthesia
Erkan Yardımcı, Mustafa Hasbahceci, Merve Büşra Cengiz, Ufuk Oğuz Idiz, Sinan Yılmaz, Rumeyza Kazancıoğlu
doi: 10.5222/MMJ.2015.035  Pages 35 - 40
Amaç: Periton diyalizi son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda sık kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu çalışmada lokal anestezi altında mini-laparatomi ile yerleştirilen periton diyaliz kateter uygulamalarının sunulması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Şubat 2013-Mayıs 2014 dönemi arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde son dönem böbrek hastalığı olan 16 hastaya mini-laparatomi ile Tenckhoff periton diyaliz kateteri takıldı. Hastaların seçimi, kateter takılması, hasta eğitimi ve takipleri periton diyaliz ve genel cerrahi ekipleri tarafından yapıldı.
Bulgular: Ameliyatlara tüm hastalara lokal anestezi ve sedasyon uygulanarak başlandı ve güvenli bir şekilde tamamlandı. Hastaların tümü ameliyatı tolere etti. Ortalama ameliyat süresi 25.8 dk. (değer aralığı 15-30 dk.) idi. Hastalar işlem sonrası sekizinci saatte taburcu edildi. İki hastada işlem sonrası 1. günde malrotasyona bağlı kateter disfonksiyonu gelişti (% 12,5). Aynı teknik ile kateter revizyonu yapıldı ve devam eden takiplerde kateter disfonksiyonu gelişmeden periton diyalizi uygulandı. Bir hastada (% 6.25) kateterin omentumla sarılarak tıkanmasına bağlı kateter revizyonu yapıldı. Takip süresi içinde hiçbir hastada kanama, perforasyon, ileus, eksternal cuff erozyonu ve insizyonel herni izlenmedi. Birer hastada kateter kenarında geçici sızıntı (% 6.25), yara yeri enfeksiyonu (% 6.25) ve işlem sonrası 3. ayda peritonit (% 6.25) gelişti. Ortalama 13,9±3,79 aylık takip süresinde bir hastada kateter fonksiyon bozukluğu gelişti (% 6.25).
Sonuç: Lokal anestezi altında mini-laparatomi ile periton diyaliz kateteri yerleştirilmesi hastanede uzun süreli yatış gerektirmemesi, ameliyat süresinin kısa olması ve önemli bir morbiditeye yol açmaması nedeniyle tercih edilebilecek güvenli bir tekniktir.
Objective: Peritoneal dialysis is a commonly used treatment modality in patients with end-stage renal failure. In this study, it was aimed to present the placement of peritoneal dialysis catheter under local anesthesia.
Material and Methods: Between February 2013 and May 2014, Tenckhoff peritoneal dialysis catheter was placed in 16 end-stage renal failure patients via mini-laparotomy approach under local anesthesia in Bezmialem Vakif University Medical Faculty Hospital. Selection of the patients, placement of the catheters, patient education and the follow up were all perforrmed by the general surgeons and peritoneal dialysis team.
Results: All operations have started with local anesthesia and sedation, and ended without any problem. All patients tolerated the operation, and were discharged at postoperative 8th hour. Mean operation time was 25.8 minutes (range 15-30 minutes). In 2 patients, catheter dysfunction occurred due to malrotation in the postoperative first day (12.5 %). The same procedure performed in these patients with success. After the operations any catheter dysfunction was not observed and peritoneal dialysis performed properly. Catheter revision was required in another patient because of omental wrapping (6.25 %). During the follow-up period, any case of perforation, ileus, erosion of external cuff or incisional hernia was not observed. In each patient, temporary leakage from catheter entry site (6.25 %), wound infection (6.25 %) and peritonitis at the postoperative 3rd month (6.25 %) occurred. One catheter dysfunction (6.25 %) occurred during the mean follow-up period of 13.9±3.79 months.
Conclusion: Placement of peritoneal dialysis catheter with mini-laparotomy under local anesthesia is a safe approach with advantages of short hospitalization and operation time without significant morbidity.

ORIGINAL ARTICLE
7.Osteopenia of prematurity
Mehmet Şah İpek, Ferhat Çekmez, Mustafa Berber
doi: 10.5222/MMJ.2015.041  Pages 41 - 50
Kalsiyum ve fosfor birikiminin çoğu gebeliğin son trimesterinde
gerçekleştiğinden prematüre bebekler kemik mineral hastalığı
(osteopeni) açısından risk altındadır. Prematüre doğumu takiben
kemik mineralizasyonunda azalma riskine katkıda bulunan ek etkenler
bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri bebeğin gereksinimi
olan kalsiyum ve fosforun sağlamasında yetersizlik, uzamış
parenteral beslenme, bazı ilaç uygulamaları ve uzun hareketsizlik
dönemleridir. Bugün için prematüre osteopenisinin tanısı hâlen
serum alkalen fosfataz düzeyini biyokimyasal değerlendirilmesi
ve radyolojik olarak osteopeni ve/veya kırık varlığına dayanmaktadır.
Hastalığın tedavisinden çok prematüre osteopenisinin
önlenmesi amaçlanmalıdır ve erken dönemde yeterli kalsiyum ve
fosfor desteğini içermelidir.
Preterm infants are at an increased risk of bone metabolic disease
(osteopenia) as most calcium and phosphorus deposition occurs
during the last trimester of pregnancy. There are added factors
that compound the risk of reduced bone mineralization following
premature delivery. The most important ones include inadequate
supply of calcium and phosphorus for the needs of the infant,
prolonged parenteral nutrition, some medications and prolonged
periods of immobility. Nowadays, the diagnosis of osteopenia of
prematurity is based mainly on biochemical evaluation of serum
alkaline phosphatase and radiological evidence of osteopenia
and/or fractures. Prevention of osteopenia of prematurity should
be aimed at prevention rather than the treatment of the disease
and adequate supply of calcium and phosphate at an early stage
is necessary.

CASE REPORTS
8.Psychosocial nursing approach to the patients shocked intracardiac cardioverter defibrillator
Tuğba Karataş, Ülkü Polat
doi: 10.5222/MMJ.2015.051  Pages 51 - 55
İntrakardiyak defibrilatör (İKD) ani kardiyak ölümleri azaltmada etkili bir uygulamadır. Önemli bir girişim olmakla birlikte, İKD uygulamasına bağlı şok gelişme korkusu ve yaşam stilindeki değişiklikler hasta ve ailesinin yaşamını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının, hasta ve ailesinin İKD şoklaması hakkında korku ve anksiyetelerini azaltmaya yönelik girişimler planlamaları gerekmektedir. Bu derlemede örnek bir olgu üzerinden konu tartışılmıştır.
Intracardiac defibrillator (ICD) is an effective procedure in reducing the sudden cardiac death. Although the ICD is an important initiative, it can negatively affect quality of patients’ and their families’ life due to fear of shock and life-style changes of ICD shock. Therefore, health proffessionals need to plan interventions to reduce the fear and anxiety of patients’ and their families’. The topic has been discussed with a case study in this review.

9.Squamous papilloma: Benign laryngeal lesion with an aggressive course
Oğuz Kadir Eğilmez, M. Tayyar Kalcıoğlu, Lokman Uzun, Fatma Rüya Tunçtürk, Sıdıka Şeyma Özkanlı
doi: 10.5222/MMJ.2015.056  Pages 56 - 59
Squamöz papillom larinksin Human Papilloma Virüs (HPV) kaynaklı benign bir tümörüdür. Genellikle multiple, rekürren karakterdedir ve pediatrik hasta grubunda saptanır. Sıklıkla vokal kordlar üzerinde yerleşir, ancak oral kavite ve aerodigestif yollarla diğer bölgelere kolaylıkla yayılabilir. Pediatrik hastalarda patoloji daha agresif ve progresif seyreder. Hava yolunda ciddi daralmalara neden olabilir hatta acil trakeotomi gerekebilir. Erişkin yaşta daha sakin seyreden bu hastalığın en fazla neden olduğu yakınmalar yutma güçlüğü ve ses kısıklığıdır. Larenks muayenesinde pedinküllü, eksofitik yapıda, geniş tabanlı lezyonlar halinde görülür. Squamöz papillomlu hastalarda klinik ilerleme genellikle değişkenlik gösterir. Sıklıkla benign olmakla birlikte, altta yatan displazi varlığı olduğunda sıkı takip edilmeli, gerekirse HPV tip tayini yapılmalı ve patolojinin malign transformasyon gösterebileceği akılda tutulmalıdır. Bu olgu sunumunda 44 yaşında ses kısıklığı yakınması ile kliniğimize başvuran, larenks muayenesinde vokal kordlarda karşılıklı kitlesel lezyonu tespit edilen, alınan biyopsinin patolojik sonucu “displazi varlığı gösteren squamöz papillom” olarak rapor edilen bir erkek hasta literatür eşliğinde tartışılmıştır.
Squamous papilloma is a benign tumor of the larynx caused by Human Papilloma Virus (HPV). Usually it tends to be multiple and recurrent and it is frequently detected in pediatric patients. It often settles on the vocal cords but through oral cavity and aerodigestive pathways it can easily spread into other regions. Pathology in pediatric patients is slightly more aggressive and progressive. This lesion can cause severe narrowing of the airway and even emergency tracheotomy may be necessary. The disease progresses slowly in adulthood and most frequently leads to complaints of dysphagia and dysphonia. In larynx examination, the pathology is seen as a pedunculated, exophytic structured broad-based lesion. Clinical progression in patients with squamous papillomas usually varies. Although it is usually benign, however if there is underlying presence of dysplasia, patients should be followed closely. Besides identification of HPV types needed to be done and it should be kept in mind that this lesion can show malignant transformation. In this case report, a 44-year-old male patient admitted to our clinic with the complaint of hoarseness, and in the vocal cord examination, the reciprocal mass lesion was detected and pathological result of the biopsy which was “squamous papilloma showing the presence of dysplasia” was presented and discussed in the light of the literature.

10.Anesthesia management in a patient with Behçet’s disease
Ayça Tuba Dumanlı Özcan, Cemile Balcı, Şemsi Mustafa Aksoy
doi: 10.5222/MMJ.2015.060  Pages 60 - 62
Hulusi Behçet tarafından, 1937’de tanımlanan Behçet hastalığı (BH), yineleyen oral, genital ülserler ve göz bulgularının yanı sıra kas-iskelet, nörolojik ve gastrointestinal tutulumlar ile seyreden geniş dağılımlı bir vaskülittir. Anestezi seçimi açısından organ tuttulumu ve kullanılan ilaçların yan etkileri nedeniyle özelliklidir. Bu olgu sunumunda total diz protezi planlanan Behçet hastasında anestezi yönetimini tartıştık.
Behçet’s Disease, defined by Hulusi Behçet in 1937 is a systemic vasculitis characterized by repetitive oral and genital ulcers and eye symptoms in addition to musculoskeletal, neurological and gastrointestinal involvements. It is a special disease in terms of anesthesia choice due to organ involvement and the adverse effects of the related medications. In this case report we discussed the method of anesthesia application in a Behçet’s disease patient who was scheduled for a total knee prothesis.




 

  © 2024 MEDJ