Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Validity Of The Korebalance Balance System In Patients With Postmenopausal Osteoporosis [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2020; 35(2): 79-84 | DOI: 10.5222/MMJ.2020.18828  

Validity Of The Korebalance Balance System In Patients With Postmenopausal Osteoporosis

Bilinc Dogruoz Karatekin1, Seyhmus Yasin2, Yasemin Yumusakhuylu3, Fethullah Bayram1, Afitap Icagasioglu3
1Istanbul Medeniyet University Goztepe Training And Research Hospital, Physical Medicine And Rehabilitation Clinic, Istanbul
2Sirnak State Hospital, Physical Medicine And Rehabilitation Clinic, Sirnak
3Istanbul Medeniyet University School Of Medicine, Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Istanbul

Objective: Balance is impaired in postmenopausal osteoporosis. Balance can be assessed with several tests and balance assessment systems. In our study, we investigated validiy of Korebalance Balance System (KBS).
Methods: 52 postmenopausal osteoporotic patient evaluated with balance tests ( Berg Balance Scale (BBS) and Time Up&Go Test (TUG)) and Korebalance Balance System. KBS is a balance evaluation and exercise system. The higher the score, the greater the deterioration in the balance. Static and dynamic balance evaluation results are recorded as score values. KBS, BBS and TUG compared with demographic and clinic parameters ( age, 25OhvitD, menopausal age, fall history in last year, fracture history).
Results: According to Pearson r correlation analysis, Korebalance Dynamic Test (KDT) and BBS had moderately negative correlation (r = -.38, p <.01), KDT and TUG had moderately positive correlation (r = -.42, p <.01). According to Spearman rho correlation analysis, Korebalance Static Test (KST) and BBS had moderately negative correlation (r = -.30, p <.05). Age and KST (r =.33, p <.05), age and KDT (r =.31, p <.05) had moderately positive correlation. No significant correlation was found with other parameters. In discriminant validity, there was no correlation between other nonfunctional demographic and clinical parameters.
Conclusion: Korebalance Balance System was found to be a convenient assessment tool with moderate convergent validity compared with BBS and TUG and has an excellent intraclass correlation.

Keywords: balance, osteoporosis, postmenopausal osteoporosis


Postmenopozal Osteoporoz Hastalarında Korebalance Denge Sistemi'nin Geçerliliği

Bilinc Dogruoz Karatekin1, Seyhmus Yasin2, Yasemin Yumusakhuylu3, Fethullah Bayram1, Afitap Icagasioglu3
1İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Kliniği, İstanbul
2Şırnak Devlet Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Kliniği, Şırnak
3İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Postmenopozal osteoporoz hastalarında denge bozulmuştur. Denge çeşitli test ve denge sistemleri ile değerlendirilmektedir. Çalışmamızda Korebalance Denge Sistemi© ve denge testleri ile hastalarımızı değerlendirip Korebalance Denge Sistemi’nin geçerliğini araştırdık.
Gereç-Yöntem: 52 postmenopozal osteoporoz hastası denge testleri (Berg Denge Testi (BDT) ve Zamanlı Kalk&YürüTesti (ZKY)) ve Korebalance Denge Sistemi ile değerlendirildi. Korebalance Denge Sistemi bir denge değerlendirme ve egzersiz sistemidir. Skor değeri ne kadar artarsa dengedeki bozulma da aynı oranda artmaktadır. Statik ve dinamik denge değerlendirme sonuçları skor değeri olarak kaydedilmektedir. Çalışmamızda Korebalance Denge Sistemi, BDT ve ZKY testleri ile ve demografik ve klinik diğer parametrelerle (yaş, 25OHvitD düzeyi, menopoz yaşı, son 1 yıl içinde düşme, kırık öyküsü) karşılaştırılmıştır.
Bulgular: 52 postmenopozal osteoporotik hastanın yaş ortalaması 65.48 ± 9.11, ortalama BKI 26.97 ± 5.06, ortalama menopoz yaşı 46.09 ± 5.57 ve ortalama 25OHvitD düzeyi 23.84 ± 12.43 idi. Pearson r korelasyon analizine göre Korebalance dinamik testi BDT ile orta derecede negatif korelasyona (r = -.38, p <.01), ZKY testi ile orta derecede pozitif korelasyona (r = -.42, p <.01) sahipti. Spearman rho korelasyon analizine göre Korebalance statik denge testi BDT ile orta derecede negatif korelasyona sahipti (r = -.30, p <.05). Yaş ile korebalance statik test (r =.33, p <.05) ve dinamik test (r =.31, p <.05) orta derecede korele bulundu. Diğer parametreler ile anlamlı ilişki saptanamadı. Diskriminant geçerlilikte, bakılan diğer fonksiyonel olmayan demografik ve klinik parametrelerle korelasyon saptanmadı. Sınıf içi korelasyon analizine göre Korebalance statik test (.987) ile dinamik test (.965) mükemmel sınıf içi korelasyona sahipti.
Sonuç: Korebalance Denge Sistemi, Berg Denge Testi ve ZKY ile kıyaslandığında orta derecede konverjan geçerlilik gösteren, iyi sınıf içi korelasyona sahip bir denge değerlendirme aracı olarak bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: denge, osteoporoz, postmenopozal osteoporoz


Bilinc Dogruoz Karatekin, Seyhmus Yasin, Yasemin Yumusakhuylu, Fethullah Bayram, Afitap Icagasioglu. Validity Of The Korebalance Balance System In Patients With Postmenopausal Osteoporosis. Medeniyet Med J. 2020; 35(2): 79-84

Corresponding Author: Bilinc Dogruoz Karatekin, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ