Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Functional and Radiological Comparison of Single or Dual Plate in Bicondylar Tibia Plateau Fractures [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2017; 32(2): 73-79 | DOI: 10.5222/MMJ.2017.073  

Functional and Radiological Comparison of Single or Dual Plate in Bicondylar Tibia Plateau Fractures

Özgür Doğan, Uğur Sapmaz, Emrah Çalışkan, Batuhan Gencer, Ali Biçimoğlu
Ankara Training And Reseach Hospital

Aim
Despite advances in operation techniques and implant technology, there is still no consensus on both pre-operative planning and post-operative follow-up of tibial plateau fractures. The aim of this study is to evaluate the clinical and radiological functional results of bicondylar tibia plateau fractured patients treated in Ankara Numune Training and Research Hospital Orthopedic Clinic.
Material and Method
The mean follow-up duration of 24 retrospectively determined patients was 33.1 months. Patients were divided into two groups as patients with single or double plate. The demographic characteristics of the two groups, fracture mechanisms and fracture types were determined. Functional outcomes were determined by using Rasmussen clinical and radiological scoring systems.
Results
There was no functional or radiological difference between the two groups (p>0,05). Rasmussen clinical scores and radiological scores were found statistically compatible (p=0,001). Both surgical techniques can be used as an option in bicondylar tibia plateau fractures. However, in patients with double plate, soft tissue infection was seen more frequently, whereas in patients who only have lateral plate, the presence of more collapse on the joint surface may affect surgical preferences.

Conclusion
Detailed clinical and radiological analysis and preoperative planning are crucial in determining the appropriate surgical technique so that the expected functional results can be obtained.

Keywords: Bicondylar tibia plateau, dual plate, Rasmussen classification, single plate


Bikondiler Tibia Plato Kırıklarında Tek veya Çift Plak Uygulamasının Fonksiyonel ve Radyolojik Olarak Karşılaştırması

Özgür Doğan, Uğur Sapmaz, Emrah Çalışkan, Batuhan Gencer, Ali Biçimoğlu
Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Amaç
Operasyon tekniklerindeki ve implant teknolojisindeki ilerlemelere rağmen, tibia plato kırıklarının hem tedavi öncesi planlaması hem de tedavi sonrasındaki takibi konusunda halen görüş birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortopedi kliniğinde tedavi edilen bikondiler tibia plato kırıklı hastaların klinik ve radyolojik olarak fonksiyonel sonuçlarının değerlendirilmesidir.
Materyal ve Metod
Retrospektif olarak belirlenen 24 hastanın ortalama takip süresi 33,1 ay olarak belirlendi. Hastalar tek plak veya çift plak uygulananlar olarak iki gruba ayrıldı. İki grubun demografik özellikleri, kırık oluşum mekanizmaları ve kırık tipleri belirlendi. Fonksiyonel sonuçlar, Rasmussen klinik ve radyolojik skorlama sistemleri kullanılarak tespit edildi.
Bulgular
Gruplar arasında fonksiyonel ve radyolojik olarak fark olmadığı bulundu (p>0,05). Rasmussen klinik skorları ile radyolojik skorları arasında istatistiksel olarak uyum tespit edildi (p=0,001). Her iki cerrahi teknik de bikondiler tibia plato kırıklarında uygun seçenek olarak kullanılabilir. Ancak çift plak uygulanan hastalarda yumuşak doku enfeksiyonu daha fazla görülmüşken, sadece lateral plak uygulanan hastalarda da eklem yüzeyinde çökmenin daha fazla görülmesi cerrahi tercihleri etkileyebilir.
Sonuç
Beklenilen fonksiyonel sonuçların elde edilebilmesi için, detaylı klinik ve radyolojik analiz ile preoperatif planlama, uygun cerrahi tekniğin belirlenmesinde büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: Bikondiler tibia plato, çift plak, Rasmussen sınıflandırması, tek plak


Özgür Doğan, Uğur Sapmaz, Emrah Çalışkan, Batuhan Gencer, Ali Biçimoğlu. Functional and Radiological Comparison of Single or Dual Plate in Bicondylar Tibia Plateau Fractures. Medeniyet Med J. 2017; 32(2): 73-79

Corresponding Author: Emrah Çalışkan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ