Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Scaffold technologies: using a natural platform for stem cell therapy [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2016; 31(3): 205-212 | DOI: 10.5222/MMJ.2016.205  

Scaffold technologies: using a natural platform for stem cell therapy

Esin Akbay, Mehmet Ali Onur
DEPARTMENT OF BIOLOGY, HACETTEPE UNIVERSITY, ANKARA, TURKEY

Several contemplated ‘scaffold platforms’ have been reported recently for the feasible treatment of various disorders and diseases. These engineered scaffold platforms base on two main factors: stem/progenitor cells and biomaterial scaffolds for the regeneration of many diseased and injured tissues and/or organs.
There are so many limitations for end-stage organ failure treatment ways. Thus, future advance in tissue engineering will depend on improving new scaffolding methods. Currently instead of regenerate whole organ, decellularization techniques used for obtained native extracellular matrix (ECM) scaffold platform are one of the most successful techniques. In the light of this information, in this paper we review the current status of scaffold platform technologies; ‘decellularization methods’ for various tissues and stem cell therapy strategies for tissue engineering.

Keywords: Stem cell, decellularization, tissue engineering, scaffold, regenerative medicine


Yapı iskelesi teknolojileri: kök hücre terapisi için doğal platformlar

Esin Akbay, Mehmet Ali Onur
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ, GENEL BİYOLOJİ ANA BİLİM DALI, ANKARA

Son yıllarda çeşitli sağlık problemleri ve hastalıklara yönelik olası tedavi yöntemi olarak çeşitli yollarla tasarlanmış yapı iskelesi yüzeyleri rapor edilmiştir. Çeşitli hastalıklar ve doku/organ hasarları için tasarlanmış yapı iskelesi yüzeyleri iki önemli komponentten oluşmaktadır: kök/progenitor hücreler ve biyolojik yapı iskeleleri.
Son evresinde bulunan organ hasarlarının tedavi yollarında çok sayıda kısıtlayıcı etken vardır. Günümüzde tüm organın yenilenmesi yerine, doğal ekstraselüler matriks yapı iskelesi yüzeyi eldesi için kullanılan deselülarizasyon tekniği en başarılı yöntemlerden biridir. Bu bilgiler ışığında, birçok doku için yapı iskelesi yüzey teknolojilerinin (deselülerizasyon yöntemleri) ve doku mühendisliği için kök hücre terapi stratejilerinin son zamanlardaki durumunu bu derleme ile değerlendirdik.

Anahtar Kelimeler: Kök hücre, deselülerizasyon, doku mühendisliği, yapı iskelesi, rejeneratif tıp


Esin Akbay, Mehmet Ali Onur. Scaffold technologies: using a natural platform for stem cell therapy. Medeniyet Med J. 2016; 31(3): 205-212

Corresponding Author: Esin Akbay, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ