Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Can blood urea and/or creatinine be a biochemical marker for uterine prolapse? [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2012; 27(3): 87-89 | DOI: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2012.087  

Can blood urea and/or creatinine be a biochemical marker for uterine prolapse?

Asuman Özkan1, Ahmet Akın Sivaslıoğlu2, Emine Çelen2, Levent Keskin2, Gülin Yeğin2, Ayşe Filiz Avşar2
1Erzurum Regional Training and Research Hospital, Department of Biochemistry, Erzurum
2Ankara Ataturk Training and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology, Ankara

INTRODUCTION: To investigate whether blood urea and/or creatinine levels which are also used as renal function tests could be a biochemical marker for uterine prolapse.
METHODS: The resarch has been realized by retrospectively scrutinizing the patient files of 101 cases that have had undergone vaginal or abdominal hysterectomy. The preoperative blood urea and creatinine levels were noted.
RESULTS: In the vaginal hysterectomy group; 30 (60 %), 17 (34 %), and 3 (6 %) cases out of 50 women had stage II, stage III and stage IV uterine prolapse, respectively whereas in the abdominal hysterectomy group, 3 (6 %) and 48 (94 %) cases out of 51 women had stage 0 and I uterine prolapse, respectively. There was no statistically significant difference between vaginal and abdominal hysterectomy groups in terms of preoperative blood urea levels (p=0.168, p>0.05), however there was a statistically significant difference between vaginal and abdominal hysterectomy groups in terms of preoperative blood creatinine levels (p=0.042, p<0.05). In the receiver operator ROC curve analysis for creatinine, the cut-off value which had the highest sensitivity and specifity and lowest false positive predictivity was found to be 1 mg/dl.
DISCUSSION AND CONCLUSION: A postmenopausal woman who had a blood creatinine level higher than 1 mg/dl at random biochemical testing should be evaluated regarding uterine prolapse.

Keywords: Uterine prolapse, creatinine, urea


Kan üre ve/veya kreatinini uterin prolapsus için bir biokimyasal belirteç olabilir mi?

Asuman Özkan1, Ahmet Akın Sivaslıoğlu2, Emine Çelen2, Levent Keskin2, Gülin Yeğin2, Ayşe Filiz Avşar2
1Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Biyokimya Kliniği, Erzurum
2Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Böbrek fonksiyon testleri olarak da kullanılan kan üre ve kreatinin seviyelerinin uterin prolapsus için bir biyokimyasal belirteç olup olmadığını araştırmak.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma vajinal histerektomi (VH) ve abdominal histerektomi (AH) yapılan toplam 101 olgunun dosyaları retrospektif olarak incelenerek gerçekleştirildi. Olguların preoperatif kan üre ve kreatinin düzeyleri taranarak not edildi.
BULGULAR: VH grubundaki 50 olgudan 30’u (% 60) evre II, 17’si (% 34) evre III, 3’ü (% 6) ise evre IV uterin prolapsuslu iken, AH grubundaki 51 olgudan 3’ü (% 6) evre 0, 48’i (% 94) evre I uterin prolapsuslu idi. VH ve AH grupları arasında preoperatif kan üre değerleri arasında istatistiksel anlamlı bir fark yok iken (p=0.168, p>0.05), preoperatif kreatinin değerleri açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p=0.042, p<0.05). Kreatinin için yapılan ROC eğrisi (receiver operator curve) analizinde kestirim değer (cut-off), en yüksek sensitivite ve spesifisite ile en düşük yalancı pozitif prediktivitenin olduğu 1mg/dl olarak bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Postmenopozal kadınlarda yapılan kan biyokimya çalışmasında kreatinin değeri 1 mg/dl’den yüksek ise olgu uterin prolapsus açısından değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Uterin prolapsus, kreatinin, üre


Asuman Özkan, Ahmet Akın Sivaslıoğlu, Emine Çelen, Levent Keskin, Gülin Yeğin, Ayşe Filiz Avşar. Can blood urea and/or creatinine be a biochemical marker for uterine prolapse?. Medeniyet Med J. 2012; 27(3): 87-89

Corresponding Author: Asuman Özkan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ