Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Effects of Potentially Inappropriate Medications in Older Patients with Gastrointestinal System Cancer [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2023; 38(4): 284-290 | DOI: 10.4274/MMJ.galenos.2023.03063  

Effects of Potentially Inappropriate Medications in Older Patients with Gastrointestinal System Cancer

Melike OZKAN, Irfan KARAHAN, Selim YALCIN, Gozde SENGUL AYCICEK
Kırıkkale University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Kirikkale, Turkey

Objective: Potentially inappropriate medications (PIM) is a crucial problem in the geriatric population. The amount of prescription and unadherence increase because of the different problems encountered in cancer patients. Our aim was to evaluate the effects of PIM in patients with gastrointestinal system cancer and to investigate its relationship with chemotherapy side effects, mortality, and progression.
Methods: This retrospective cohort study assessed 154 patients with gastrointestinal system cancer. Demographics and disease features, the presence of PIM according to the “TIME-to-STOP” criteria and baseline laboratory parameters were recorded. The effects of PIM on survival and adverse treatment events were evaluated.
Results: 66.9% of the cases were male and 33.1% were female. The mean age was 71.9±6.4 years. The most common side effects of chemotherapy are nausea, vomiting, kidney injury, and pain. The most frequently used prescriptions among the 98 PIMs were gliclazide, hyoscine N-butylbromide, simethicone, diphenoxylate atropine, and thiocolchicoside. PIM was detected in 68.1% of the participants. Chemotherapy side effects were more common in PIM group (p<0.001, odds ratio =5.6). PIM had no effect on mortality. Factors associated with mortality were age, stage, albumin, creatinine, operation history, and progression. A significant relationship was found between age, cancer stage, albumin, creatinine, operation history, and PIM in the regression model. There was no relationship between PIM and progression-free survival.
Conclusion: Chemotherapy toxicity may increase with PIM detected on diagnosis. We suggest that PIM is an important factor in predicting the side effects of chemotherapy and minimizing the adverse effects.

Keywords: Potentially inappropriate medications, mortality, gastrointestinal system cancers, chemotherapy, TIME-to-STOP criteria


Gastrointestinal Sistem Kanseri Olan Yaşlı Hastalarda Potansiyel Olarak Uygun Olmayan İlaçların Etkileri

Melike OZKAN, Irfan KARAHAN, Selim YALCIN, Gozde SENGUL AYCICEK
Kırıkkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Iç Hastalıkları Anabilim Dalı

Amaç: Potansiyel olarak uygun olmayan ilaç kullanımı (UİK) geriatrik popülasyonun önemli bir sorunudur. Kanser hastalarında karşılaşılan farklı sorunlar nedeniyle reçete miktarı ve uyumsuzluk artmaktadır. Amacımız gastrointestinal sistem kanserli hastalarda UİK’nin etkilerini değerlendirmek ve kemoterapi yan etkileri, mortalite ve progresyon ile ilişkisini araştırmaktır.
Yöntemler: Bu retrospektif kohort çalışmada gastrointestinal sistem kanseri olan 154 hasta değerlendirilmiştir. Demografik ve hastalık özellikleri, “TIME-to-STOP” kriterlerine göre UİK varlığı ve başlangıç laboratuvar parametreleri kaydedilmiştir. UİK’nin sağkalım ve tedavinin advers olayları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.
Bulgular: Olguların %66,9’u erkek ve %33,1’i kadındır. Ortalama yaş 71,9±6,4 yıl idi. Kemoterapinin en sık görülen yan etkileri bulantı, kusma, böbrek hasarı ve ağrı olarak sıralanmıştır. Toplam 98 UİK arasında en sık kullanılan reçeteler gliclazide, hyoscine N-butylbromide, simethicone, diphenoxylate atropine ve thiocolchicoside idi. Katılımcıların %68,1’inde UİK tespit edilmiştir. Kemoterapi yan etkileri UİK grubunda daha yaygındı (p<0,001, olasılık oranı =5,6). UİK’nin mortalite üzerinde etkisi yoktu. Mortalite ile ilişkili faktörler yaş, evre, albumin, kreatinin, operasyon öyküsü ve progresyon idi. Regresyon analizinde yaş, kanser evresi, albümin, kreatinin, operasyon öyküsü ve UİK arasında anlamlı bir ilişki bulundu. UİK ile progresyonsuz sağkalım arasında bir ilişki bulunmadı.
Sonuç: Kemoterapi toksisitesi tanı sırasında saptanan UİK ile artabilir. UİK’nin kemoterapinin yan etkilerini öngörmede ve olumsuz etkileri en aza indirmede önemli bir faktör olabileceğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Potansiyel olarak uygun olmayan ilaç kullanımı, mortalite, gastrointestinal sistem kanserleri, kemoterapi, TIME-to-STOP kriterleri


Melike OZKAN, Irfan KARAHAN, Selim YALCIN, Gozde SENGUL AYCICEK. Effects of Potentially Inappropriate Medications in Older Patients with Gastrointestinal System Cancer. Medeniyet Med J. 2023; 38(4): 284-290

Corresponding Author: Irfan KARAHAN, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ