Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
The existence of leukoaraiosis in cerebrovascular events [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2004; 19(3): 145-147

The existence of leukoaraiosis in cerebrovascular events

İlknur Aydın Cantürk, Nihal Işık, Zahide Yılmaz, Fatma Candan, Taner Seleker
SSK Goztepe Hospital Neurology Clinic, Istanbul

The radiologic anomalies which effect the cerebral white tissue, especially the centrum semiovale section, attract attention in the recent years. One of the reasons of this is that these changes are, with new monitoring methods, are determined more frequently with cerebrovascular phenomena and sometimes only with growing older. With monitoring methods, these white tissue anomalies are identified as leukoaraiosis. These changes usually are viewed as bilateral, patch-styled diffuse hypodensities in the cranial tomography or as hyperintense lesions in the T-2 burdened cross-sections in the magnetic resonance imaging.

In order to understand if there is a correlation between the risk factors and the existence of leukoaraiosis and the impact of the leukoaraiosis to morbidity and mortality, the cranial tomography and magnetic resonance imaging of the patients who were put in hospital for cerebrovasculer events between 1998 and 2000 were retrospectively evaluated.

In 247 patients, leukoaraiosis was spotted. The average age of the patients were 64.3 (range 59-71). The patients consisted of 128 males and 119 females. In 94 of the patients, intracranial hematome, and in 153 of them ischemic cerebrovasculer event was spotted. The patients were evaluated according to the risk factors of hypertansion, diabetes melitus, atherosclerotic heart disease, obesity, smoking and alcohol. The neurologic examination evidences were recorded. The most frequent risk factors together with leukoaraiosis were identified as hypertansion and atherosclerose. Hyperlipidemi,
obesity and age accompanied the leukoaraiosis as risk factors in a less frequent manner. After the evaluation of the older clinical data, it was seen that most of the patients had previously cerebrovasculer event and transient ischemic attacks. All these data and the type of the ischemic phenomenon have been evaluated statistically through c2 and the correlation analysis according to their occurance together with leukoaraiosis.
In order to understand the precise affect of the patogenese of the LA over the life quality and the life time of the patients, prospective examination of the cranial tomography and magnetic resonance imaging of the patients who previously had or did not have cerebrovasculer event, the prosecution of the clinical tables and the correlation of the evidence with risk factors are thought to be convenien.

Keywords: Leukoaraiosis, cerebrovasculer event, hypertansion


Serebrovasküler olaylarda lökaryozis varlığı

İlknur Aydın Cantürk, Nihal Işık, Zahide Yılmaz, Fatma Candan, Taner Seleker
SSK Göztepe Eğitim Hastanesi Nöroloji Kliniği, İstanbul

Serebral beyaz dokuyu özellikle sentrum semiovale bölgesini etkileyen radyolojik anomaliler son yıllarda oldukça dikkat çekmektedir. Bunun nedenlerinden biri yeni görüntüleme yöntemleriyle bu değişikliklerin daha sık olarak serebrovasküler olaylarla, bazen de yalnızca yaşlanmayla birlikte saptanmasıdır. Görüntüleme yöntemleriyle bu beyaz doku anomalileri lökaryozis olarak tanımlanır. Bu değişiklikler kranial tomografide genellikle bilateral, yama şeklinde, diffüz hipodansiteler olarak ya da manyetik rezonans görüntülemede T-2 ağırlıklı kesitlerde hiperintens lezyonlar olarak seçilmektedir.

Serebrovasküler olay geçiren hastalarda lökaryozis varlığının morbidite ve mortaliteye etkisini ve risk faktörleriyle korelasyonu olup olmadığını saptayabilmek için; 1998-2000 yılları arasında serebrovasküler olay kliniği ile yatırılıp izlenen hastaların kranial tomografi ve manyetik rezonans görüntülemeleri, lökaryozisin varlığı açısından retrospektif olarak değerlendirildi.

247 hastada lökaryozis saptandı. Hastaların yaş ortalaması 64.3 idi. Hastalar 128 erkek ve 119 kadından oluşmaktaydı. 94 hastada intrakraniyal hematom, 153 hastada iskemik serebrovasküler olay saptandı. Hastalar risk faktörleri olarak hipertansiyon, diabetes mellitus, aterosklerotik kalp hastalığı, obesite, sigara, alkol açısından değerlendirildi. Nörolojik muayene bulguları kaydedildi. Lökaryozis ile birlikte sık görülen risk faktörleri hipertansiyon ve ateroskleroz olarak saptandı. Ayrıca yaş, hiperlipidemi, obesite daha az oranda lökaryozise eşlik eden faktörlerdi. Daha önceki klinik veriler değerlendirildiğinde hastaların bir bölümünde daha önceden geçirilmiş serebrovasküler olay ve geçici iskemik atak saptandı. Bütün bu veriler ve iskemik olayın tipi lökaryozis ile birlikte görülme açısından istatistiksel olarak c2 ve korelasyon analizi yöntemleri ile değerlendirildi.

Lökaryozisin patogenezinin ve hastaların yaşam kalitesi ile yaşam süresi üzerindeki etkisinin tam olarak anlaşılabilmesi için prospektif olarak, serebrovasküler olay geçirmiş ve geçirmemiş kişilerin belli aralıklarla kranial tomografi ve manyetik rezonans görüntülemelerinin incelenmesi, klinik tablolarının takip edilmesi ve bulguların risk faktörleriyle korele edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Lökaryozis, serebrovasküler olay, hipertansiyon


İlknur Aydın Cantürk, Nihal Işık, Zahide Yılmaz, Fatma Candan, Taner Seleker. The existence of leukoaraiosis in cerebrovascular events. Medeniyet Med J. 2004; 19(3): 145-147

Corresponding Author: İlknur Aydın Cantürk, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ