Importance of fat tissue and puborectal muscle thickness in pelvic floor prolapse and spastic pelvic floor syndrome evaluated by MR defecographyAfak Durur Karakaya, Mehmet ŞekerIstanbul Medipol University, Departmant ofn Radiology, İstanbul, Turkey.
To represent the clinical and radiological findings of cases evaluated by magnetic resonance (MR) defecography; to evaluate the relationship between pelvic floor prolapses (PFP), spastic pelvic floor syndrome (SPFS) and thicknesses of fat tissue and puborectal muscles. MR defecography of patients evaluated between September 2015 and September 2017 were investigated retrospectively. PFP, involved compartment, severity (minimal, moderate, advanced), rectocele, invagination, enterocele and spastic pelvic floor syndrome; suprapubic-presacral-pre-rectus abdominus fat tissue thicknesses, right and left puborectal muscle thicknesses were measured. The association of PFP subgroups (anterior, middle, posterior) with each other; the relationship between the severity of PFP and suprapubic, presacral and pre-rectus abdominus fat tissue thickness was analyzed by Spearman’s correlation test. For the groups with and without spastic pelvic floor syndrome, suprapubic, presacral, and pre-rectus abdominus fat tissue thickness and right-left puborectal muscle thicknesses were compared by T-test. Of the 63 cases (mean age 45, 49 female, 14 male), 62 posterior, 35 middle, and 36 anterior compartment prolapsus; 55 rectocele, 28 invagination, 3 enterocele, 1 hypermobile urethra and 19 cases of SPFS were detected. There was a strong correlation between the middle and the anterior compartment prolapsus. There was a statistically significant correlation between middle compartment and rectus abdominalis anterior fat tissue thickness and between anterior compartment and rectus abdominus anterior fat tissue thickness. In addition, the suprapubic fat tissue in the SPFS group was thinner. The strong correlation between the middle and anterior compartment prolapses can indicate that it is easy to involve the anterior compartment when middle compartment involved. The increase in fat tissue thickness may indicate that obesity may play a role in the aetiology of middle and anterior compartment prolapsus, but the effect of obesity in the posterior compartment pralapsus and SPFS may not be so significant. Keywords: MR Defecography, Pelvic floor prolapsus, Spastic pelvic floor syndrome.
MR defekografi ile değerlendirilen pelvik taban sarkması ve spastik pelvik taban sendromunda yağ dokusu ve puborektal kas kalınlıklarının önemiAfak Durur Karakaya, Mehmet Şekerİstanbul Medipol Üniversitesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul.
Manyetik rezonans (MR) defekografi ile değerlendirilen olguların klinik ve radyolojik bulgularını sunmak; pelvik taban sarkması (PTS) ve spastik pelvik taban sendromu (SPTS) ile yağ dokusu kalınlıkları ve puborektal kas kalınlıkları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek; PTS alt gruplarının ilişkisini değerlendirmek amaçlandı. Eylül 2015-Eylül 2017 tarihleri arasında MR defekografi ile değerlendirilen hastalarda retrospektif olarak PTS, sarkmanın hangi kompartmanda olduğu, sarkmanın düzeyi (minimal, orta, ileri), rektosel, invajinasyon, enterosel ve SPTS bulguları değerlendirilerek suprapubik, presakral ve rektus abdominus kası anteriorundaki yağ dokusu kalınlıkları, sağda ve solda puborektal kas kalınlıkları ölçüldü. PTS alt gruplarının (ön, orta, arka) birbirleri ile olan ilişkisi; PTS şiddeti ile suprapubik, presakral ve rektus abdominus kası anteriorundaki yağ dokusu kalınlığı arasındaki ilişki Spearman korelasyon testi ile analiz edildi. SPTS olan ve olmayan grupta suprapubik, presakral ve rektus abdominus kası anteriorundaki yağ dokusu kalınlığı ve sağ-sol puborektal kas kalınlıkları T testi ile karşılaştırıldı. 63 olguda (ortalama yaş 45; 49 kadın, 14 erkek olgu), 62 arka, 35 orta ve 36 ön kompartman sarkması; 55 rektosel, 28 invajinasyon, 3 enterosel, 1 hipermobil üretra, 19 olguda SPTS izlendi. Orta kompartman ile ön kompartman sarkması arasında kuvvetli bir korelasyon bulundu. Orta kompartman ile rektus abdominus kası anteriorundaki yağ dokusu kalınlığı arasında ve ön kompartman ile rektus abdominus kası anteriorundaki yağ dokusu kalınlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı. Ayrıca SPTS grubunda suprapubik yağ dokusu daha ince idi. Orta ve ön kompartman sarkması arasındaki güçlü korelasyon, problemin orta kompartmana geçince ön kompartmanı tutmasının kolay olduğunu gösteriyor olabilir. Yağ dokusu kalınlığının artışı orta ve ön kompartman sarkmasında etyolojide obesitenin rol oynayabileceğini göstermekle birlikte arka kompartman sarkması ve SPTS’de obesitenin etkisinin belirgin olmadığı şeklinde yorumlanabilir. Anahtar Kelimeler: MR Defekografi, Pelvik taban sarkması, Spastik pelvik taban sendromu.
Afak Durur Karakaya, Mehmet Şeker. Importance of fat tissue and puborectal muscle thickness in pelvic floor prolapse and spastic pelvic floor syndrome evaluated by MR defecography. Medeniyet Med J. 2017; 32(4): 212-217
Corresponding Author: Afak Durur Karakaya, Türkiye |
|