Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Frequency of Premenstrual Syndrome n [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2003; 18(2): 106-109

Frequency of Premenstrual Syndrome n

Fatma Akyılmaz1, Nurten Özçelik2, M. Gülden Polat2
1SSK Goztepe Hospital, Obstetrics and Gynecology, Istanbul
2Marmara University Health Education Faculty, Istanbul

Premenstrual syndromes which sometimes obstacle daily lives, are mostly observed especially in women at age of reproduction. Almost every woman experiences premenstrual stress and discomfort. These kinds of syndromes are felt disturbing by less than 50 % of women, 5 % of them quite feel terrible.

This research has been done in Anatolian side of Istanbul in 257 women in an age range of 15 to 45 in order to determine the most frequent premenstrual symptoms and to determine the frequency and the related variables of premenstrual syndromes as well. A survey system has been used in this research. By this research the women’s ages, marital statuse, levels of education, professions, family stories, and their application to health authorities have been searched.

In this research premenstrual syndrome has been found in 32.7 % of women. A statistically significant difference has been found between family stories which is on independent variables premenstrual syndrome and the women who applied to health authorities due to increased complaints in this period.

Keywords: PMS, Menstrual cycles, ovulation, family story, prevalance


Premenstruel Sendrom Görülme Sıklığı

Fatma Akyılmaz1, Nurten Özçelik2, M. Gülden Polat2
1SSK Göztepe Eğitim Hastanesi, Kadın Doğum Kliniği, İstanbul
2Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi, İstanbul

Adet öncesi sıkıntılar, özellikle yetişkin üreme çağındaki kadınların karşılaştıkları bir sorundur ve bazen normal hayatını engelleyebilen bir durumdur. Hemen hemen her kadın adet öncesi bir gerginlik ve huzursuzluk yaşar, ancak bu durum onun günlük hayatını çok etkilemez. Bu belirtiler kadınların yarısından daha azında rahatsız edici, ancak
dayanabilecek şiddette olurken, % 5 kadın oldukça şiddetli belirtiler hisseder.

Bu araştırma, en sık görülen premenstruel semptomları belirlemek, premenstruel sendrom görülme sıklığını ve ilgili değişkenleri saptamak amacıyla İstanbul Anadolu Yakası’ndaki 15-45 yaş arası 257 bayan örneklem alınarak yapıldı. Araştırmada anket yöntemi kullanıldı. Araştırma ile bayanların yaşları, medeni halleri, öğrenim durumları, meslekleri, aile öyküleri ve sağlık kurumuna yaptıkları başvurular incelendi.

Araştırma grubundaki bayanlarda premenstruel sendrom görülme sıklığı % 32.7 olarak saptanmıştır. Premenstruel sendrom ile araştırılan bağımsız değişkenlerden aile öyküsü ve bu dönemdeki şikayetler nedeniyle sağlık kurumuna başvuranlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Menstruel siklus, ovulasyon, aile öyküsü, prevalans


Fatma Akyılmaz, Nurten Özçelik, M. Gülden Polat. Frequency of Premenstrual Syndrome n. Medeniyet Med J. 2003; 18(2): 106-109

Corresponding Author: Fatma Akyılmaz, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ