Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 4 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Our results of cataract surgery in patients with pseudoexfoliation syndrome [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2013; 28(1): 25-29 | DOI: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2013.025  

Our results of cataract surgery in patients with pseudoexfoliation syndrome

Güzide Akçay, Cem Mesci, Asibe Aybar, Ayşe Bilge, Hasan H. Erbil
Civilization University, Sb Istanbul Goztepe Training And Research Hospital, Eye Clinic, Istanbul

INTRODUCTION: The purpose of this study is to investigate the demographic characteristics, cataract types and complications encountered in cataract surgery (phacoemulsification) among cataract patients with pseudoexfoliation syndrome (PES).
METHODS: This study retrospectively examined a total of 1082 eyes undergoing cataract surgery between January 2007 and January 2009 of which 112 had pseudoexfoliation and 970 were in the control group, without pseudoexfoliation. The study assessed patient age, gender, anterior segment and fundus findings in both eyes, presence of pseudoexfoliative material, preoperative and postoperative 1st day intraocular pressure (IOP) and surgery notes.
RESULTS: 67 (59.8 %) cataract cases with PES were male whilst 45 (40.2 %) were female. On the other hand, 525 (54.1 %) of the control group were male and 445 (45.9 %) were female. Average age of cataract patients with PES was 75.91±9.11 and 70.94±9.73 for the control group. The average age of the PES group was found to be significantly higher. The most frequently encountered type of cataract seen in both groups was mixed cataract. Whilst the frequency of mature cataract was high in the PES group, the frequency of posterior subcapsular cataract was higher in the control group. The frequency of implanting anterior chamber intraocular lens in the cataract group with PES was higher compared to the control group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: To avoid potential complications each stage of the cataract surgery on cataract cases with PES demands maximum attention with comprehensive knowledge on managing these complications.

Keywords: Intraoperative complications, cataract, phacoemulsification


Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda katarakt cerrahisi sonuçlarımız

Güzide Akçay, Cem Mesci, Asibe Aybar, Ayşe Bilge, Hasan H. Erbil
Medeniyet Üniversitesi, Sb İstanbul Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göz Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada Psödoeksfoliasyon Sendromlu (PES) katarakt olgularının demografik özelliklerinin, olgularda görülen katarakt tiplerinin ve katarakt cerrahisinde (fakoemülsifikasyon) karşılaşılan komplikasyonların araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmaya Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği’nde Ocak 2007 ve Ocak 2009 tarihleri arasında katarakt cerrahisi uygulanmış 112 psödoeksfoliasyonlu göz, kontrol grubu olarak 970 psödoeksfoliasyonsuz göz toplam 1082 göz retrospektif olarak alındı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, her iki gözünün ön segment ve fundus bulguları, psödoeksfoliatif materyal varlığı, preoperatif-postoperatif 1. gün göz içi basınçları (GİB) ve ameliyat notları değerlendirildi.
BULGULAR: PES’li katarakt olgularının 67’si (% 59.8) erkek ve 45’i (% 40.2) kadın, kontrol grubunun 525’i (% 54.1) erkek ve 445’i (% 45.9) kadındı. PES’li katarakt olgularının ortalama yaşı 75.91±9.11, kontrol grubunun ise ortalama yaşı 70.94±9.73 olarak tespit edildi. Her iki grupta en sık görülen katarakt tipi mikst kataraktı. PES’li grupta matür katarakt oranı yüksekken; kontrol grubunda posterior subkapsüler katarakt oranı daha yüksek saptandı. PES’li katarakt grubunda ön kamera göz içi lens konulması oranı kontrol grubuna göre yüksekti. İntraoperatif komplikasyonlar yönünden incelendiğinde; PES’li grupta vitre kaybı, zonul dializi kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulunurken, arka kapsül açılması yönünden gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Kontrol grubunda 2 hastada lens drop gelişti. PES’li grupta lens drop görülmedi. Her iki gruptada postoperatif GİB’leri preoperatif GİB’lerine göre anlamlı düşük tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: PES’li katarakt olgularına uygulanan katarakt cerrahisinde oluşması olasılıkla komplikasyonlar ile karşılaşılmaması için cerrahinin her aşamasında azami dikkat gösterilmeli ve bu komplikasyonların yönetiminde bilgi sahibi olunmalıdır.

Anahtar Kelimeler: İntraoperatif komplikasyonlar, katarakt, fakoemülsüfikasyon


Güzide Akçay, Cem Mesci, Asibe Aybar, Ayşe Bilge, Hasan H. Erbil. Our results of cataract surgery in patients with pseudoexfoliation syndrome. Medeniyet Med J. 2013; 28(1): 25-29

Corresponding Author: Güzide Akçay, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ