Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Restoration of function on bilateral absence of extensor pollicis longus and brevis: A case report [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2012; 27(4): 197-200 | DOI: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2012.197  

Restoration of function on bilateral absence of extensor pollicis longus and brevis: A case report

Deran Oskay1, Çiğdem Ayhan2, Tüzün Fırat2, Çiğdem Öksüz2, Nuray Kırdı2, Bülent Elbasan1, Zeynep Tuna1
1Gazi University Faculty of Health Sciences Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Ankara
2Hacettepe University Faculty of Health Sciences Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Ankara

Thumb hypoplasia and radial dysplasia are two of the most common hand therapy requiring conditions among the congenital problems. However, any cases with congenital agenesis of bilateral thumb extensors, and their related rehabilitatitive therapy were not reported in the literature. The aim of this case report is to make the first contribution to the restoration of thumb extension function in a child with congenital absence of bilateral extensor pollicis longus (EPL) and extensor pollicis brevis (EPB) The case was a 5-year old girl and her family noticed that she had no thumb extension. Results of the tests performed to eliminate the other systemic problems were all in normal ranges. The patient underwent immobilization in a forearm cast with 20° wrist extension and full thumb extension and abduction for 6 weeks. During this period, early dynamic motion protocol was applied by a wire-rubber system splint. After removal of the splint, therapeutic ultrasound was applied and passive and active- assisted exercises gradually proceeded to resistive exercises through the 8th week. By the 8th week, occupational therapy with gradually increasing resistance was initiated while the patient was permitted to use both hands in daily activities after 4th month. Assessments on the post-operative 6th, 8th and 12th weeks revealed significant improvements in range of motion in the thumbs, grip and pinching strengths and hand functional level. Restoration of thumb extension with surgery and hand rehabilitation before school age provided optimal hand function and quality of life of this child.

Keywords: Thumb hypoplasia, hand function, hand therapy


Bilateral ekstansör pollisis longus ve brevis yokluğunda el fonksiyonunun restorasyonu: Olgu raporu

Deran Oskay1, Çiğdem Ayhan2, Tüzün Fırat2, Çiğdem Öksüz2, Nuray Kırdı2, Bülent Elbasan1, Zeynep Tuna1
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı, Ankara

Başparmak hipoplazisi ve radial displazi sıklıkla el terapisine yönlendirilen konjenital sorunlardandır. Ancak, literatüre bakıldığında başparmak ekstansör kaslarının bilateral konjenital yokluğuna ve bu durumun rehabilitasyonuna dair çalışmaların eksik olduğu göze çarpmaktadır. Bu olgu sunumunun amacı; bilateral konjenital ekstansör pollicis longus ve brevis yokluğu olan bir çocukta başparmak ekstansiyonunun restorasyonu ile ilgili literatüre katkıda bulunmaktadır. Beş yaşında bir kız çocuğu olan olgumuzun başparmak ekstansiyonu olmadığı ailesi tarafından fark edilmiştir. Bir ortopedist tarafından bilateral konjenital başparmak ekstansörlerinin yokluğu tespit edilmiş ve diğer sistemik sorunlar ekarte etmek üzere gerekli tetkikler yapılmıştır. Hastamız cerrahiden sonra 6 hafta boyunca 20° bilek ekstansiyonu ve tam başparmak ekstansiyon ve abduksiyonu sağlayan önkol splinti içerisinde immobilize edilmiştir. Erken dinamik hareket protokolüne göre 8. haftaya kadar pasif ve aktif-asistif egzersizler yapılmış, bu haftadan itibaren dirençli egzersizlere geçilmiştir. Yine 8. haftadan itibaren giderek artan dirençle iş-uğraşı tedavisine geçilirken, 4. aydan itibaren hasta günlük yaşamda elini kullanmada tamamen serbest bırakılmıştır. Cerrahi sonrası 6., 8. ve 12. haftalarda yapılan değerlendirmelerde başparmakların eklem hareket açıklığı, kavrama ve çimdikleyici kuvvetlerinde belirgin iyileşme olduğu görülmüş; bu sonuçlar elin fonksiyonel seviyesine de olumlu yönde yansımıştır. Hastamızda okul çağından önce başparmak ekstansiyonunun cerrahi ve el rehabilitasyonu ile restore edilmesi el fonksiyonu ve yaşam kalitesini optimal seviyeye çıkarmıştır.

Anahtar Kelimeler: Başparmak hipoplazisi, el fonksiyonu, el terapisi


Deran Oskay, Çiğdem Ayhan, Tüzün Fırat, Çiğdem Öksüz, Nuray Kırdı, Bülent Elbasan, Zeynep Tuna. Restoration of function on bilateral absence of extensor pollicis longus and brevis: A case report. Medeniyet Med J. 2012; 27(4): 197-200

Corresponding Author: Deran Oskay, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ