| 
 The validation of the ottowa ankle rules at acute ankle injuriesGökhan Çakmak1, Ulunay Kanatlı2, Aykın Şimşek2, Haluk Yetkin21Baskent University Faculty of Medicine Department of Orthopedics and Traumatology, Ankara2Gazi University Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology, Ankara
 
 INTRODUCTION: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of the Ottowa Ankle Rules by considering the patients who had ankle traumas with the rules and radiography.Keywords: Ankle, trauma, evaluationMETHODS: 124 patients with ankle traumas are evaluated at the emergency room according to the Ottowa Ankle Rules and radiologic findings. Anteroposterior,lateral and ankle mortise radiographs were performed to the patients.
 RESULTS: As all the Ottowa Ankle Rules are evaluated, the following results were gained:  The sensitivity is 100 %, specifivity is 10.5 %, negative predictive value is 100 % and positive predictive value is 41.4 %.
 DISCUSSION AND CONCLUSION: We can reduce the radiologic tests and total time of staying at the hospital for the patients at the emergency rooms who suffer about ankle traumas by using sensitive Ottowa Ankle rules. This study showed us that we can reduce the costs of the patients about 10.5 percent.
 
 
 
 
 Akut ayak bileği travmalarında ottowa ayak bileği değerlendirme kriterlerinin kullanılmasıGökhan Çakmak1, Ulunay Kanatlı2, Aykın Şimşek2, Haluk Yetkin21Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Ankara2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Ankara
 
 GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, ayak bileği travması olan hastaların Ottowa ayak bileği değerlendirme kriterleri ve radyolojik olarak incelenerek bu kriterlerin klinik yararlılığının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.Anahtar Kelimeler: Ayak bileği, travma, değerlendirmeYÖNTEM ve GEREÇLER: Acil servise başvuran ayak bileği travması olan 124 hasta Ottowa ayak bileği değerlendirme kriterlerine göre ve radyolojik olarak incelendi. Hastalara ayak bileği ön-arka, yan ve ankle mortise radyografileri istendi. Kriterlere uyulmasına, radyolojik bulgulara göre hastalar değerlendirildi.
 BULGULAR: Ottowa kriterleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde sensitivitesi % 100; spesivitesi % 10.5; negatif kestirim değeri % 100 ve pozitif kestirim değerleri % 41.4 olarak tesbit edilmiştir.
 TARTIŞMA ve SONUÇ: Acil servise başvuran hastaların Ottowa ayak bileği değerlendirme kriterlerine göre incelenmesi neticesinde istenen radyolojik tetkiklerde sınırlama getirilebilir. Sensitivitesi yüksek olan bu kriterlerin acil serviste kullanımı, hastanın hastanede kalış süresini azaltması açısından uygundur. Yapılan bu klinik çalışmada % 10.5 civarında hasta harcamalarında tasarruf yapılabileceği gösterilmiştir.
 
 
 
 
 Gökhan Çakmak, Ulunay Kanatlı, Aykın Şimşek, Haluk Yetkin. The validation of the ottowa ankle rules at acute ankle injuries. Medeniyet Med J. 2009; 24(3): 119-121
 Corresponding Author: Gökhan Çakmak, Türkiye
 | 
 
 |