Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 4 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
A Rare Side Effect of Ibrutinib: Tumor Lysis Syndrome [Medeniyet Med J]
Medeniyet Med J. 2021; 36(2): 176-179 | DOI: 10.5222/MMJ.2021.56424  

A Rare Side Effect of Ibrutinib: Tumor Lysis Syndrome

Erman Ozturk1, Işıl Erdoğan Özünal2
1Department Of Hematology, Istanbul Medeniyet University Faculty Of Medicine, Istanbul, Turkey
2Göztpe Prof Dr Süleyman Yalçın City Hospital, Department of Hematology, Istanbul, Turkey

Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is a progressive disease with an indolent course, and tumor lysis syndrome (TLS) is rarely seen in CLL. Ibrutinib is a novel bruton kinase (BTK) inhibitor increasingly used in CLL treatment. Ibrutinib has significant side effects such as atrial fibrillation, bleeding, diarrhea, and infections. However, TLS is reported rarely with ibrutinib treatment. This report focuses on a 69-year-old female patient diagnosed with relapsed CLL who developed grade 4 TLS after ibrutinib monotherapy. The patient developed TLS on the third day of ibrutinib treatment necessitating discontinuation of the treatment and initiation of hemodialysis and supportive care. Ibrutinib treatment was re-initiated at a daily dose of 140 mg therapy after an interval of seven days, and then any additional side effect was not seen. Tumor lysis syndrome secondary to ibrutinib has been reported in an increasing number of cases. There is currently no information on managing adverse effects of TLS attributed to ibrutinib. Consequently, ibrutinib treatment of this patient was not terminated, and restarted after a short interval. It must not be forgotten that TLS secondary to ibrutinib treatment may be rarely seen, and can be life-threatening. Treatment with ibrutinib should be initiated in consideration of this side effect, and the development of complication of TLS may not necessitate discontinuation of ibrutinib treatment.

Keywords: Chronic lymphocytic leukemia, CLL, Ibrutinib, Tumor lysis syndrome


Ibrutinibin Nadir Bir Yan Etkisi: Tümör Lizis Sendromu

Erman Ozturk1, Işıl Erdoğan Özünal2
1Istanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Iç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Hematoloji Bilim Dalı, Istanbul
2Göztpe Prof Dr Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi, Hematoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

Kronik lenfositik lösemi (KLL) yavaş seyirli, indolen bir hastalıktır ve seyrinde tümör lizis sendromu (TLS) görülmesi nadirdir. Ibrutinib, KLL tedavisinde giderek daha fazla kullanılan yeni bir Bruton kinaz (BTK) inhibitörüdür. Ibrutinib tedavisinin atriyal fibrilasyon, kanama, ishal ve enfeksiyon gibi önemli yan etkileri vardır. Bununla birlikte, ibrutinib tedavisi ile TLS nadiren bildirilmektedir. Bu olguda KLL nüksünden sonra ibrutinib monoterapisi uygulanan ve grade 4 TLS geliştiren 69 yaşındaki bir kadın sunulmaktadır. Ibrutinib tedavisinin 3. gününde TLS gelişen hastanın ibrutinib tedavisi kesilerek, hemodiyaliz ile destekleyici tedavi uygulandı. Ibrutinib tedavisi, yedi günlük bir ara verildikten sonra 140 mg dozunda yeniden başlatıldı ve ek yan etki görülmedi. Ibrutinibe bağlı tümör lizis sendromu artan sayılarda rapor edilmektedir. Ibrutinibe bağlı TLS yan etkisinin yönetimi hakkında bilgi yoktur. Bu hastada ibrutinib tedavisi sonlandırılmadı ve kısa bir aradan sonra tekrar başlandı. Tümör lizis sendromunun Ibrutinibe bağlı nadiren görülebileceği ve yaşamı tehdit edebileceği unutulmamalıdır. Ibrutinib tedavisine bu yan etki göz önünde bulundurularak başlanmalıdır ve TLS komplikasyonunda ibrutinib tedavisinin sonlandırılması gerekmeyebilir.

Anahtar Kelimeler: Kronik lenfositik lösemi, KLL, Ibrutinib, Tümör lizis sendromu


Erman Ozturk, Işıl Erdoğan Özünal. A Rare Side Effect of Ibrutinib: Tumor Lysis Syndrome. Medeniyet Med J. 2021; 36(2): 176-179

Corresponding Author: Erman Ozturk, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar





 

  © 2024 MEDJ