Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Medeniyet Med J: 30 (4)
Volume: 30  Issue: 4 - 2015
Hide Abstracts | << Back
ORIGINAL ARTICLE
1.Visual and Refractive Outcome of Lens Extraction or Cataract Surgery Combined with Limbal Relaxing Insicion in Keratoconic Eyes
Hanefi Çakır, Mehmet Tetikoğlu, Medine Aslı Yıldırım, Feyza Altın, Uğur Çelik
doi: 10.5222/MMJ.2015.147  Pages 147 - 152
Amaç: Keratokonuslu gözlerde limbal gevşetici insizyon ile birlikte yapılan lens çıkarılması ve ya katarakt cerrahisinin görsel ve refraktif sonuçlarını değerlendirmek
Metod: Bu çalışmaya limbal gevşetici insizyon ile kombine lens çıkarılması ve ya katarakt cerrahisi uygulanan 12 keratokonus hastsının 18 keratokonuslu gözü dahil edildi. Düzeltilmemiş uzak görme keskinliği (UDVA), düzeltilmiş uzak görme keskinliği (CDVA), sferik eşdeğer (SE), ve silindirik değer değişiklikleri değerlendirildi.
Sonuçlar: Preoperatif SE -8,87 ±6,97 dioptri (D) iken ve son muayene SE değeri -2,27 ±1.48 D idi. Refraktif astigmatizma değeri -4,65 ±1,68D iken -2,40 ±1,8D’ye anlamlı derecede azaldı.(p<0.001) Vektör analizi ile hesaplanan cerrahiye bağlı astigmatizma değeri ortalaması 1.93 ±1.57D idi. Ortalama logMAR CDVA değeri 0.71 ±0.39 den 0.24 ±0.18’ye yükselmiş idi.(p<0.001) CDVA değerleri gözlük ile elde edilmiş olup hiçbir hastada sert kontakt lenslere ihtiyaç duyulmadı.
Conclusion: Lens çıkarılması ve ya katarakt cerrahisi ile kombine yapılabilen limbal gevşetici insizyon düzensiz astigmatizmayı azaltmak için etkili bir şekilde kullanılabilir. Bu teknik düzeltilmiş ve düzeltilmemiş görme keskinliğini keratokonuslu gözlerde sferik ve silindirik hataları azaltarak kontakt lens bağımlılığını azaltmaktadır.
Purpose: To evaluate the refractive and visual outcome of lens extraction or cataract surgery combined with limbal relaxing insicion in keratoconic eyes
Method: This study included 18 keratoconic eyes of 12 patients who underwent lens extraction or cataract surgery combined with limbal relaxing insicion. Changes in the uncorrected distance visual acuity (UDVA), corrected distance visual acuity (CDVA), spherical equivalent (SE), and cylindrical error were assessed.
Results: The preoperative mean SE was -8.87 ± 6.97 diopters (D) and this number improved to -2.27 ± 1.48 D at the last visit. The refractive astigmatisms were significantly reduced from -4.65 ± 1.68 D to -2.40 ± 1.8 D (p < 0.001). The mean surgically induced astigmatism, calculated by a vector analysis, was 1.93 ± 1.57 D. The mean preoperative steepest meridian keratometry reading (K1) value was 52.97 ± 5.1 D, which decreased to 50.96 ± 4.5 D at the last visit (p < 0.001). The mean logMAR CDVA improved from 0.71 ± 0.39 to 0.24 ± 0.18 (p < 0.001). The CDVA was achieved with spectacles, and no patients needed to return to rigid contact lenses.
Conclusion: Limbal relaxing insicion combined with lens extraction or cataract surgery can be used effectively to decrease irregular astigmatism. This technique improves corrected and uncorrected visual acuity by decreasing both spherical and cylindrical error in keratoconic eyes, and thus reduces dependency on contact lenses.

2.The evaluation of depression and anxiety in first trimester
Hatice Yılmaz Doğru, Asker Zeki Özsoy, Elif Gözdemir, Selim Gülücü, Fazlı Demirtürk
doi: 10.5222/MMJ.2015.153  Pages 153 - 158
Bu çalışmadaki amacımız hem anneyi hem de bebeği etkileyen ve ciddi sorunlara yol açabilen depresyon ve anksiyetenin birinci trimestrda görülme oranlarını ve obstetrik öykü ile olan ilişkisini incelemektir. Klinik Araştırmalar Etik Kurul onayı alındıktan sonra, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD polikliniğimize Nisan 2014 ile Temmuz 2014 tarihleri arasında başvuran, gebelik haftası 11-14 hafta arasında olan 197 gebe dahil edildi. Geçmişinde anksiyete ve affektif bozukluğu olan ya da şu anda aktif anksiyete ve affektif bozukluğu olan gebeler, kronik sistemik hastalığı olanlar, yardımcı üreme yöntemleri ile gebe kalanlar, ultrasonografide malformasyon tespit edilenler, hiperemezis gravidarum ve çoğul gebeliği olanlar çalışma dışı bırakıldı. Gebelik haftaları ultrasonografik olarak belirlendi. Olguların depresyon ve anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesi için Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Beck Anksiyete Envanteri (BAE) kullanıldı. Hastaların yaş, parite, gebelik sayısı, abortus sayısı ve yaşayan çocuk sayısını içeren demografik verileri kayıt edildi. Hastalar abortus yapıp yapmadıklarına, gebelik sayısına, canlı çocuk sayısına göre sınıflandırılarak BDE ve BAE değerlendirilmelerinden elde edilen puanlar karşılaştırıldı. Beck Depresyon Envanteri için sınır değer 17 olarak kabul edildiğinde tedaviye ihtiyaç duyacak depresyonun 49 hastada (%25,1) var olduğu izlendi. Çalışmaya alınan tüm hastaların ortalama BAE skoru 11,91±9,47 idi. Gebelerin %49,2’sinde anksiyete bozukluğu tespit edildi. Sonuç olarak; gebelikte izlenen depresyon ve anksiyetenin fetal ve maternal sağlığı negatif yönde etkileyebileceği literatürde belirtilmiştir. Gebeliğin birinci trimestrında yapılacak olan uygun değerlendirmeler ile, affektif bozuklukların tanısının erken dönemde yapılabileceği ve böylece uygun tedavisi ile fetal ve maternal sağlık üzerine olan olumsuz etkilerinin önlenebileceğini düşünmekteyiz.
The aim of this study is to evaluate the occurance rate of depression and anxiety in the first trimester those affecting both mother and baby and leading to serious problems, and to assess the association with obstetric history. After obtaining Clinical Research Ethics Committee approval, a total of 197 pregnants whose admitted to the outpatient unit of Obstetrics and Gynecology Department in the gestational weeks of 11-14 between April 2014 and July 2014 were included. A history or the presence of affective or anxiety disorder, presence of chronic systemic disease, pregnancy after assisted reproductive techniques, presence of malfomations diagnosed by ultrasonography, presence of hyperemesis gravidarum and presence of multiple pregnancy were excluded. Gestational weeks were detected by ultrasonography. Beck Depression Inventory (BDE) and Beck Anxiety Inventory (BAE) were used for evaluating the level of depression and anxiety of the subjects. The demographic values including age, parity, gravida, number of abortus and live births of the patients were recorded. The BAE and BDE values were compared after the patients were grouped according to the presence of abortus, gravida, and the number of live births. A total of 49 (%25,1) patients required medical treatment for depression according to a cut-off value of 17 for Beck Depression Inventory. The mean BAE score of all enrolled patients was 11,91±9,47. Anxiety disorder was found in 49.2% of pregnants. In conclusion; the negative effect of depression and anixety during pregnancy on fetal and maternal health have been indicated in the literature. It is suggested that an efficient examination in the first trimester of pregnancy may provide to diagnose of affective disorders in early stages, thus leads to an appropriate treatment preventing negative effects on fetal and maternal health.

3.Multidisciplinary Approach In Multiple Rib Fractures
Gökhan Güneren, Oğuz Kayıran, Seyit Ali Kızılkaya
doi: 10.5222/MMJ.2015.159  Pages 159 - 162
Kosta kırıkları hastanın hastanede kalış süresini uzatan, yoğun bakım ve göğüs tüpü ihtiyacı olan ve ağrılı bir travmadır. Tedavisinde konservatif yaklaşılabileceği gibi cerrahi de uygulanmaktadır. Cerrahi teknikler içerisinde hangi metodun ve materyalin kullanılacağına dair bir fikir birliği mevcut değildir. Nisan ve Aralık 2007 tarihleri arasında 14 çoklu kosta kırığı olan hastaya multidisipliner olarak açık cerrahi redüksiyon ve plak-vida ile fiksasyon uygulandı. Ortalama 1.5gün yoğun bakımda ve 5 gün de hastanede kalış süreleri elde edildi. Bu oranlar genel pratiğimize kıyasla oldukça düşük olarak tespit edildi. Hastalarda yara yeri sorunları izlenmedi. Ağrı kontrolü tek bir ilaçla tam yanıt olarak sağlanabildi. Multidisipliner yaklaşımın, açık redüksiyon ve internal fiksasyon yapılan çoklu kosta kırıklarında cerrahi başarıyı artırdığını, hastanede kalış süresini ve dolayısı ile maliyetleri azalttığını, pulmoner komplikasyonların önüne geçtiğini ve hasta memnuniyetini artırdığını düşünüyoruz.
Rib fractures are painful injuries that need intensive care which may prolong the patient's stay in hospital. The management consists of either a conservative approach or surgery. It is controversial that which methods and materials will be chosen in surgical techniques. Between April and December 2007, 14 multiple rib fractures were treated multidisciplinary with open surgical reduction and plate-screw fixation. Average 1.5 days intensive care stay and 5 days hospitalization time were obtained. These ratios were found to be quite low compared with our general practice. No wound problems were observed. Pain control could be established with a single painkiller. We think that the entire process dealed with multidisciplinary approach, improvement in surgical success, lower pulmonary complications and hospital stay with diminished cost and an increase in patient satisfaction
can be achieved.

4.The frequency and fetomaternal outcomes of early- and late-onset preeclampsia: The experience of a single tertiary center in the bustling metropolis of Turkey; İstanbul.
Halenur Bozdağ, Fatma Bilge Öğütcüoğlu, Esra Akdeniz Duran, Sedef Rukiye Kabaca Kılıç, İlke Topdağı Aydın, Fulya Gökdağı, Ahmet Göçmen
doi: 10.5222/MMJ.2015.163  Pages 163 - 169
Çalışmanın amacı preeklampsili kadınların prevelansını saptamak ve erken, ciddi preeklampsi alt gruplarında olumsuz sonuçları değerlendirmektir. Bu çalışma retrospektif tanımlayıcı kesitsel bir çalışma olarak gerçekleştirildi. akademik 3. basamak bir merkezde doğum yapan 116 preeklampsili gebe kadın bu çalışmaya alındı. Çalışma sonuçları preeklampsi oranlarını üç yıl için 100 tekil doğumda 1.4, 2012 için 1.5, hem 2013 hemde 2014 için 1.3 olarak göstermektedir. Bu üç yıllık süreçte şiddetli ve erken başlangıçlı preeklampsi oranları 100 canlı tekil doğum başına 0,5 ve 0,4 olarak bulundu. Bir olguda ölüm ve 18 olguda anneye ait olumsuz sonuç gelişti. Ciddi preeklampside, ortalama gebelik yaşı, doğum kilosu ve doğumda 5. Dakika apgar skoru sırasıyla 33 hafta, 1935 gr ve 6,8 puan bulundu. Ciddi preeklampside, yeni doğan yoğun bakıma kabul oranı %67 ve yenidoğan ölüm oranları %24’dür. Ortalama doğum ağırlığı ve doğumda 5. Dakika apgar skoru, erken başlangıçlı preeklampside 1454 gr ve 5,4 puan olarak bulundu. Yeni doğan yoğun bakıma kabul ve yenidoğan ölüm oranları erken başlangıçlı preeklampside %91 ve % 30’dur. Erken başlangıçlı preeklampsideki ciddi preeklampsi oranı %59’dur. Ciddi preeklampsili kadınlar %41 ile taburculukta en yüksek anti hipertansif ilaç önerilme oranına sahiptir. Preelampsili kadınlar, özellikle erken başlangıçlı ve ciddi preeklampsi sağlık sunucularının ayrıcaklı dikkatine ihtayaç duyarlar.
The purpose of the study is to determine the prevalence of women with preeclampsia and to evaluate the maternal and the fetal adverse outcomes in the severe and the early onset preeclampsia subgroups.116 pregnant women with preclampsia that gave birth in an academic tertiary centre were included in this study.The preeclampsia rate was 1.4 per 100 singleton births in three years;1.5 in 2012 and 1.3 in both 2013 and 2014 in this study. The rates of severe and early onset preeclampsia were found as 0.5 and 0.4 per 100 singleton births in this three years period. Maternal adverse outcomes occurred in 18 cases. Maternal mortality occurred in 1 case. In severe preeclampsia (PE), the mean gestational age, birth weight and apgar score at 5th minute at delivery were found as 33 w, 1935 g and 6.8 scores respectively. The admission to Neonatal Intensive Care Unit (NICU) and neonatal death were 67 % and 24% respectively in severe PE. In early onset preeclampsia, the mean birth weight and apgar score 5th minute at delivery were found as 1454 g and 5.4 scores. The admission to NICU and neonatal death were 91% and %30 in early onset PE. The rate of severe PE in early onset PE was 59%. The women with severe preeclampsia had the highest anti hypertensive drug prescribing rate (41%) at discharge. The women with preeclampsia, particularly early onset and severe preeclampsia require special attention of the healthcare providers.

5.Our Single-Port Video-Assisted Thoracoscopic Surgery Applications in Pneumothorax treatment
Bayram Metin, Şener Yıldırım, Çiğdem Ünal Kantekin, Halil Tözüm
doi: 10.5222/MMJ.2015.170  Pages 170 - 174
Amaç: Son yıllarda spontanpnömotoraksın cerrahi tedavisinde tek port VATS (video yardımlı torakoskopik cerrahi)prosedürlerinin kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu çalışmada kliniğimizde tek port VATS ile tedavi edilen 16 spontanpnömotoraks olgusunun sonuçları bildirilmiştir.
Materyal ve Metod: Tek port VATS uygulanarak tedavi edilen 16 spontanpnömotorakslı hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Olguların 14 (%87,5)’ü erkek, 2(%12,5)’si kadın, yaş ortalaması 28.50 (minimum: 18 maksimum 63) idi. Tüm hastalar pnömotoraksın tarafına, preoperatif klinik özelliklerine, cerrahi prosedürlerine, postoperatif klinik özelliklerine ve takipteki nüks oranlarına göre değerlendirildi.
Bulgular: Olguların %56,3’ünde sağ, %43,8’inde (n: 7) sol pnömotoraks vardı. Operasyon süresi ortalama 38,75 dakika, cerrahi insizyon boyutu ortalama 2,5 cm, drenaj miktarı ortalama 185,25 ml, postoperatif dren kalış süresi ortalama 4,13 gün, postoperatif hastanede kalış süresi ortalama 5,13 gün olarak hesaplanmıştır. İlk 24 saatte Görsel analog skala (VAS) ağrı skoruna göre hastaların %62,5’inde düşük ağrı, %12,5’inde orta düzeyde ağrı, %25’inde şiddetli ağrı mevcuttu. Hastaların ortalama 12,50 aylık postoperatif takip süreleri boyunca hiçbir hastada nüks ile karşılaşılmadı.
Tartışma: Pnömotoraks tedavisinde tek port VATS uygulamaları, ileride geliştirilecek yeni cerrahi ekipmanlar ve artacak tecrübeler ile daha kısa port kesi uzunluğu, ameliyat süresi, drenaj miktarı, dren süresi ve hastanede kalış süreleri ile daha yaygın kullanılır hale gelecektir.
In recent years,single-port VATS (video-assisted thoracoscopic surgery) applications have become widespread in the surgical treatment of spontaneous pneumothorax. In this study, the results of 16 patients with spontaneous pneumothorax who were treated by single-port VATS in our clinic have been reported.
Materials and Methods: The records of 16 patients with spontaneous pneumothorax who were treated by single-port VATS were analyzed retrospectively. 14 (87.5%) of the patients were male, 2 (12.5%) of the patients were female, the average age of the patients was 28.50(minimum: 18, maximum 63). All patients were evaluated according to the affected side of the chest,preoperative clinical characteristics, surgical procedures, postoperative clinical characteristics and recurrence rates in the follow-up.
Findings: 56.3% (n=9) of the patients had a right pneumothorax and 43.82% (n = 7) of the patients had a left pneumothorax.The mean operation time was 38.75 minutes, the mean size of the surgical incision was 2.5 cm, the average amount of drainage was 185.25 ml, the mean duration of stay of postoperative drain was 4.13 days,the mean postoperative hospital stay was 5.13 days. The mild pain was present in 62.5% of the patients, moderate pain was present in 12.5% of the patients, severe pain was present in 25% of the patients according to visual analogue scale (VAS) pain score in the first 24-hour. There was no recurrencein any patients duringmean 12.50 month postoperative follow-up period.
Discussion: Single-port VATS applications in the treatment of pneumothorax will become commonly used with shorter port incision length, shorter operation time, smaller amount of drainage, shorter drainage time and shorter hospital length of stay by development of new surgical equipment and increased experience in the future.

REVIEW
6.Shock wave treatment, practice changing from past to the future
İbrahim Ural, Kerem Alptekin
doi: 10.5222/MMJ.2015.175  Pages 175 - 181
Şok dalga tedavisinin üroloji alanında kullanımı 1970-1980 dönemlerine rastlamaktadır. 1970’lerde üreter taşları için yapılan deneysel çalışmalar sırasında iliumda meydana gelen osteoblastik aktivite değişiklikleri şok dalgalarının kas-iskelet sistemi tedavilerinde kullanılabilirliğini gündeme getirmiştir. Şok dalgaları ile tedaviler son dekadlarda gittikçe daha fazla yer bulmaya başlamıştır. Plantar fasiit, kalkaneal spur, lateral epikondilit, omuzun kalsifik tendiniti hastalıklarında bazen ilk seçenek bazen de destek tedavisi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak son dönemlerde şok dalga uygulamaları değişik hastalıkların tedavisinde de denenmeye başlanmış, olumlu sonuçlar bildirilmeye başlanmıştır. Bu derlemenin amacı dental tedavilerden, miyokardial iskemiye, spastiteden, tendinitlere kadar şok dalga tedavisinin kullanımını etki mekanizmaları, uygulama dozları ve süreleri bağlamında özetlemektir.
Use of shock wave therapy in urological field coincides during 1970-1980. Experimental studies for ureteral stones in the 1970s showed osteoblastic activity changes in ilium, and revived ability of shock waves in the treatment of musculoskeletal system. Treatment with shock waves got popular in recent decades. Sometimes as first choice or as supportive treatment is also commonly used for plantar fasciitis, calcaneal spur, lateral epicondylitis and in calcific tendonitis of the shoulder. Shock wave applications recently begun to be tested in the treatment of various diseases have been reporting positive results. The purpose of this review is to summarize the use of shock wave therapy in terms of dose and duration of application regarding dental treatment, myocardial ischemia, spasticity, and tendonitis.

CASE REPORTS
7.A rare case of primary extramedullary intradural and extradural malignant melanoma of cervical spine
Hakija Beculic, Rasim Skomorac, Aldin Jusic, Alma Mekic-Abazovic, Fahrudin Alic, Jasminka Mustadenagic-Mujanovic, Alma Efendic, Nedim Barucija
doi: 10.5222/MMJ.2015.182  Pages 182 - 185
Bu makalede klinik, nöroradyolojik ve histopatolojik kriterlere göre tanısı konulan spinal kordun çok ender izlenen primer malign melanomu vakası sunulmuştur. Bu tümörler için cerrahi rezeksiyon tercih edilen tedavi şeklidir ve nörolojik semptomlarda gerileme ve yaşam kalitesinde iyileşme sağlanır. Prognoz hastanın yaşına, iyi tanımlanmış tümör sınırlarına ve tanısı konulduğu zaman lokal uzanımı ve yayılımının olmamasına bağlıdır. Olgumuzda tümör tamamen çıkartıldı. Takip döneminde pnömoni gelişen hasta cerrahiden 1 ay sonra kaybedildi.
In this paper, an interesting and a very rare case of primary spinal cord malignant melanoma which was diagnosed according to clinical, neuroradiological and histopathological criteria was presented. Surgical resection is the preferred treatment for these tumors and leads to the regression of neurological symptoms and improvement of the quality of life. The prognosis is related to the patient’s age, well-defined borders of the tumor and the absence of dissemination or local extension at the time of diagnosis. In our case, the tumor was resected totally. During follow- up period, he developed pneumonia and died one month after the surgery.

8.Childhood involvement of herpes zoster
Sema Erdoğmuş, Gökçen Cerrah, Hümeyra Yaşar Köstek, Asuman Kıral, Zuhal Aydan Sağlam
doi: 10.5222/MMJ.2015.186  Pages 186 - 188
Herpes Zoster (HZ) tüm dünyada yaygın bir klinik problem olup özellikle immunsupresiflerde ciddi morbidite ve mortaliteye yol açmaktadır. HZ enfeksiyonları sıklıkla erişkinlerde görülmekle beraber 0-14 yaş arası çocuklarda insidansı 0.45/1.000’dir. Yazımızda erken yaşta görülen farklı dermatom tutulumları olan 2 çocuk olgu ele alınmıştır. Bu olgular sayesinde özellikle birinci basamakta erken teşhis ve doğru tedavi ile komplikasyonların önlenmesi amaçlanmıştır.
Herpes Zoster is a subgroup of herpesviredea consisting of a double-stranted DNA virus. It is a worldwide common clinical problem and has an important mortality and morbidity rate among immunsuppresed patients. HZ infections are oftenly seen in adults, however its incidence is 0.45/1.000 in 0-14 years-old children. Here, we present two children with different clinical presentations. Our aim is to emphasize important complications of HZ infections and prevent them with early diagnosis and appropriate treatment.

9.A very rare Renal Sarcoma: Renal Leiomyosarcoma including heterologous sarcomas - Malign Mesenchymoma
Serkan Şenol, Asıf Yıldırım, Ebru Zemheri, Elvan Turfanda, Şeyma Özkanlı
doi: 10.5222/MMJ.2015.189  Pages 189 - 191
Tüm böbrek malignitelerinin yaklaşık %10’unu oluşturan mezenkimal neoplaziler içerisinde malign mezenkimoma oldukça nadirdir. Prognozu kötü seyreden bu antitede ikiden fazla sarkom türünün bir arada olması ve zemininde iğsi hücreli sarkomun eşlik etmesi ile karakterizedir. Oldukça nadir görülen bu tümör literatür verileri eşliğinde tartışılmıştır.
Malign mesenchymoma is infrequent among the mesenchymal neoplasies of the kidney in which the latter was also about 10 % within the renal malignancies. Malign mesenchymoma is characterized by the two accompanied sarcomas and with underlying spindle cells. We report a novel case of this rare tumor with literature review.

10.Spontaneously Acquired Unilateral Macrotia in an Adult: Case Report
Raşit Cevizci, Mehmet Düzlü, Selin Üstün Bezgin, Nebil Göksu
doi: 10.5222/MMJ.2015.192  Pages 192 - 195
Makrotia nadir görülen konjenital dış kulak deformitelerinden biridir. Bu deformite dış kulağın standart boyutlarının artması ile oluşur. Ancak dış kulakta başka nedenlerle de büyüme olabilir ve gerçek makrotia gibi klinik olabilir. Bu raporda, daha önce sol kulağında tek taraflı, hafif dış kulak asimetrisi olan, son dört yıl içinde spontane olarak sol kulağı büyüyen, genetik dermatolojik ve romatolojik patolojisi bulunmayan yetişkin hasta sunulmaktadır. Deformiteye cerrahi müdahale öncesi ayırıcı tanıdaki diğer olasılıkların düşünülmesi ve kapsamlı bir araştırma yapılmasını önermekteyiz.
Macrotia is one of the rare congenital external ear deformities. This deformity occurs when the measurements of the ear exceeds the standard values. However, expansion of ear may occur by other causes and have clinical implications like true macrotia. In this report, we present an adult who had previously unilateral, slight auricular asymmetry on his left ear and then growing left ear spontaneously for last four years without genetic, dermatological and rheumatological pathologies. We recommend considering other possibilities in the differential diagnosis and making comprehensive research before surgical intervention to the deformity.




 

  © 2024 MEDJ