Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Medeniyet Med J: 25 (3)
Volume: 25  Issue: 3 - 2010
Hide Abstracts | << Back
CLINICAL RESEARCH
1.Is human plasental lactogen a good marker with free estradiol for determining the fetal well being
Taner Toprak, İsmail Evren, Erbil Çakar, Necdet Süer
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2010.104  Pages 104 - 110
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, miadına ulaşmış (40 hafta) gebelerin takibinde human plasental laktojenin önemi ve serbest östriol ile birlikte fetusun iyilik halini belirlemek için değerlendirilmeleridir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Göztepe Eğitim Hastanesi Kadın Hastalık-ları ve Doğum Kliniği, Gebe polikliniğine kontrol ve takip amaçlı başvuran 40 miadındaki gebe çalışmaya alındı. 40 gebe riskli ve risksiz olarak 20 şerli iki gruba ayrıldı. Bütün gebeler takibe alındıkları ilk günden doğumlarına kadar USG, NST, CST, Free östriol ve HPL plazma değerleri ile takip süreleri amniotik indeksleri HPL, free östriol ve NST sonuçları, doğum şekli, mekonyumlu olup olmadıkları, apgar skorları kaydedildi
BULGULAR: Free östriol değerlerindeki düşme fetal prognozu belirlemede anlamlı bulunmuş olup bu diğer prognoz belirleyicileri NST, CST, USG ile koreledir. Bu açıdan değerlendirildiğinde ardışık alınması gereken ve biokimyasal işlemleri gerektirmesi nedeni ile free östriolun diğer prognoz belirleyicileri kadar pratik olmadığı düşünülmüştür.
HPL değerleri riskli ve risksiz gruplar arasında karşılaştırıldığında istatiksel fark bulunmamıştır. Maternal patolojisi olmayan gebelerde fetal prognozu belirlemede HPL’nin anlamlı rolü yoktur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Gebelikte fetal prognozu değerlendirmekte USG, NST, CST ve free östriol değerleri korele ve aralarında anlamlı bir fark bulunmadı. Buna göre HPL’nin fetal prognozu belirlemede etkin bir parametre olarak kullanılamayacağı vurgulandı.
INTRODUCTION: The aim of this study is the impact of human plasental lactogen and to determine the fetal well being with free estriol in 40 weeks gestation pregnancies.
METHODS: A total of 40 pregnant women with a gestational age of 40 weeks applied to Göztepe Training Hospital Obstetrics and Gynecology clinic were enrolled in this study. 40 pregnant women were divided into two equal groups as high risk and no risk. All pregnant women were followed from the first day to the end of labor and obstetric ultrasonography, NST, CST were performed. Serum free estriol and HPL levels, the duration they are followed up, amniotic fluid indexes, the way of parturation, if the fetus painted with meconium or not and the apgar scores were all noted.
RESULTS: The decline at the levels of free estriol is a good prognostic factor to determine the fetal well being and is correlated with the other prognostic markers as NST, CST and USG. From another view determining levels of free estriol is not as practical as the other prognostic markers because sequential and biochemical analyses are required.
When serum HPL levels were compared, there is no statistical differance with high risk or no risk groups. At pregnant women without any maternal patology, there is not any expressive role of HPL for determining the fetal well being.
DISCUSSION AND CONCLUSION: For determining the fetal prognose USG, NST, CST and serum free estriol levels are correlated with each other and none of them is superior to another and HPL is not a prognostic marker to determine the fetal well being.

2.Serum leptin levels in psoriasis vulgaris patients, correlation with BMI and disease severity
Mukaddes Kavala, Yasin Bayraktaroğlu, Zafer Türkoğlu, Burçe Çan, Şermin Acar, Sibel Südoğan, Melek Koç, İlkin Zindancı
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2010.111  Pages 111 - 115
GİRİŞ ve AMAÇ: Psoriasis tip I sitokinlerin baskın olduğu T-hücre ilişkili immunolojik bir deri hastalığıdır. Leptin T hücre üzerindeki Th1 sitokin sentezini uyarıcı ve Th 2 sitokin sentezini baskılayıcı etkileri ile psoriasis immunopatogenezinde rolü olabilecek vücut ağırlığını düzenleyen bir hormondur. Bu çalışmada leptinin psoriasisli hastalarda serum düzeyini, vücut kitle indeksleri [body mass index (BMI)] ve hastalık şiddeti ile ilişkisini araştırdık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Psoriasisli 80 hasta (31 erkek, 49 kadın; yaş 43.13±13.13 yıl/SD) ve yaş, cinsiyet uyumlu sağlıklı 80 kişi (32 erkek, 48 kadın; yaş 42.91±12.97 yıl/SD) dahil edildi. Çalışmaya katılan bütün bireylerin BMI’leri hesaplandı. Serum leptin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü.
BULGULAR: Psoriasisli hastaların ortalama serum leptin düzeyleri (9.48 ng/ml) ile sağlıklı kontrol grubunun serum leptin düzeyleri (5.94 ng/ml) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak aradaki fark anlamlı bulundu (p<0.05). Psoriasisli kadın hastaların leptin düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulunurken (p<0.01), erkeklerde anlamlı yükseklik görülmedi (p>0.05). Psoriasisli kadın hastaların başlangıç yaşları ile serum leptin düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki görülürken (p<0.05), erkeklerde görülmedi (p>0.05). Her iki grupta da serum leptin düzeyleri ile BMI arasında ileri derecede anlamlı ilişki saptandı (p<0.01). Psoriasisli hastalarda her iki cinste de serum leptin düzeyleri ile aile hikayesinin pozitifliği ve hastalık şiddeti arasında herhangi bir korelasyon izlenmedi (p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Elde ettiğimiz sonuçlar leptinin psoriasisde görülen kronik inflamasyonda rol oynayabileceğini ve BMI ile sıkı bir korelasyon içinde olduğunu ancak hastalık şiddetinin göstergesi olmadığını düşündürdü.
INTRODUCTION: Psoriasis is considered to be a T-cell-mediated inmunological skin disease, with a preponderance of type I cytokines. Leptin, promotes type I cytokine synthesis and supresses type 2 cytokine production. In this study we aimed to investigate serum leptin levels in psoriasis patients, association between body mass index (BMI) and disease severity.
METHODS: Eighty patients with psoriasis (31 male, 49 female) and 80 age and sex matched healthy control subjects (32 male, 48 female) were recruited in this study. The body mass index (BMI) was calculated for subjects. Serum leptin levels was determined with ELISA method.
RESULTS: The mean serum leptin concentration was statistically different in patients with psoriasis (9.48 ng/ml) when compared with that in healthy control subjects (5.94 ng/ml) (p<0.05). When we compare the leptin levels of psoriatic patients with control group; female patients have high concentration of leptin (p<0.01) but male patients do not (p>0.05). Also it is observed in female patients that there is a positive relation between the serum levels of leptin and the disease beginning age (p<0.05) but not in male patients (p>0.05). There is an important relation between the serum leptin levels and BMI in both male and female patient population (p<0.01). But there is not any correlation between family history and disease severity (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: We conclude that leptin has a correlation with BMI and may have a role in the chronic inflamation of psoriasis but it can not be used as a marker in evaluation of disease severity

3.The clinical and electrophysiological characteristics of N-hexane neuropathy in shoe makers
İlknur Aydın Cantürk, Nihal Işık, Fatma Candan, Evin Akyüz, Adile Özkan
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2010.116  Pages 116 - 120
GİRİŞ ve AMAÇ: N-hekzan içeren yapıştırıcıların kronik inhalasyonu, duysal-motor aksonal polinöropatiye neden olmaktadır. N-hekzan nöropatisi yine, ayakkabı üretiminde sıklıkla kullanılmasından dolayı, ayakkabı işçilerinde de vaka sunumları şeklinde bildirilmiştir.
Bu çalışmada, polikliniğimizden 2000-2005 yılları arasında takibi yapılan ayakkabı işçilerinin klinik ve elektrofizyolojik özelliklerinin tanımlanması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Polikliniğimize nöropati semptomları ile başvuran 26 ayakkabı işçisi çalışmaya alındı. Bütün hastalara nörolojik muayene ve sinir ileti çalışmalarını içeren elektrofizyolojik çalışma yapıldı.
BULGULAR: 26 hastanın 2’si erkekti (% 80). Hastaların ortalama yaşı 34.5 idi. En sık nörolojik semptomlar, distal lokalizasyonlu uyuşukluk (% 91.2) ve distal lokalizasyonlu kas güçsüzlüğü (% 65.3) idi. 10 hastada (% 39) normal elektrofizyolojik bulgular saptanırken, 16 (% 61) hastada elektrofizyolojik olarak nöropati bulguları saptandı. Sinir ileti çalışmalarında en belirgin değişiklikler, duysal aksiyon potansiyel amplitüdlerinde küçülme, motor aksiyon potansiyel amplitüdlerinde küçülme, motor ileti hızlarında yavaşlama ve distal latanslarda uzama idi. 7 hastada (+43) mikst duysal-motor aksonal polinöropati, 3 hastada (% 18) motor ve 6 hastada (% 37) duysal aksonal nöropati varlığı mevcuttu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ayakkabı endüstrisinde N-hekzan maruziyeti, semptomatik aksonal nöropatiye neden olmakta ve en sık rastlanana nöropati tipi ise mikst duysal-motor tip olarak karşımıza çıkmaktadır.
INTRODUCTION: Chronic inhalation of glues containing n-hexanes induces sensory-motor polyneuropathy. N-hexane neuropathy has also been described as case reports at the shoe industry workers be cause of its common use in the production of footwear.
In this study we aimed to describe the clinical and electrophysiological characteristics of the patients who had been followed up from our polyclinic between 2000-2005, as shoe makers working in the shoe industry.
METHODS: 26 shoe makers who have been admitted to our clinic with neuropathy symptoms have been included in the study. Neurological examination and electrophysiological studies as nerve conduction study were applied to all of the patients.
RESULTS: 21 of the 26 patients were male (80 %). The mean age of the patients was 34.5. The most common neurological symptoms were distally localized numbness (91.2 %) and distally localized muscle weakness (65.3 %).
10 patients (39 %) showed normal electrophysiological findings while 16 (61 %) had electrophysiologically neuropathic findings.
The main changes in the nerve conduction study were reduced amplitude of the sensory action potentials, followed by reduced amplitude of motor action potentials, reduction in motor conduction velocities and increase in distal latencies.
7 patients (43 %) had mixed sensory-motor axonal polyneuropathy while 3 (18 %) of them had motor and 6 (37 %) of them had sensory axonal neuropathy.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The results indicate that exposure to N-hexanes in shoe industry can cause symtomatic axonal neuropathy and the most common type of the neuropathy is mixed sensory-motor type.

4.Conjunctival impression cytology and correlation with vitamin a levels in children with Down Syndrome
Sevda Söker, Yusuf Nergiz, Sevin Çakmak, Selen Bahçeci, Murat Söker
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2010.121  Pages 121 - 125
GİRİŞ ve AMAÇ: Down sendromlu(DS) hastalarda bulbar yüzey epitel değişikliklerini konjunktival impresyon sitolojisi tekniği ile saptamak ve serum vitamin A düzeyi ile korelasyonunu araştırmak.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hasta grubunu, hastanemiz pediatri kliniğinde takip edilen 18 DS’lu hasta (36 göz), kontrol grubunu ise aynı yaş grubundaki 20 sağlıklı çocuk (40 göz) oluşturdu. Üst bulbar konjuktivaya uygulanan impresyon sitolojisi yöntemi ile sellüloz asetat kağıdı yüzeyine alınan örnekler (% 70’lik etil alkol, % 37’lik formaldehit ve glisial asetik asitin 20: 1: 1 oranındaki) solüsyonunda fikse edildi. Örnekler Periodik Asid Schiff ve Hematoksilen-eosin ile boyandı. Işık mikroskobisi ile oluşan okuler yüzey değişiklikleri değerlendirildi. DS hastalarda serum vitamin A düzeyi HPLC ile ölçüldü.
BULGULAR: DS'lu grupta goblet hücre yoğunluğu (73.2±21.2 mm2) kontrol grubuna göre (113.5±30.1 mm2) azalmış olarak saptandı (p<0.01). DS’lu grupta serum vitamin A düzeyi 1.32±0.6 mumol/l olarak saptandı. DS’lu grupta goblet hücre yoğunluğu ve vitamin A düzeyi arasında pozitif korelasyaon saptandı (p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: DS’lu hastalarda ortalama goblet hücre yoğunluğunun azaldığını gösterdik. Bu sonuç, konjunktival impresyon sitolojisinin DS’lu hastalarda erken göz problemlerinin tanısında basit, objektif, tanısal tarayıcı olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Yine DS’lu hastalarda okuler yüzey anormallikleri erken vitamin A desteği ile önlenebilir.
INTRODUCTION: The purpose of this study was to evaluate bulbar surface epithelium changes with conjunctival impression cytology (CIC), and to determine if we could detect ocular surface abnormalities in the eyes and to correlate with serum vitamin A levels in Down syndrome (DS) patients.
METHODS: The study groups included 36 eyes of 18 DS patients who were followed up at pediatrics clinics of our hospital and 40 eyes of 20 healthy control subjects from the same age group. Specimens for CIC were obtained with a cellulose acetate filter paper from the upper bulbar conjunctiva and fixed with 70 % ethyl alcohol, 37 % formaldehyde and 20: 1: 1 glicial asetic acid solution. Specimens were stained with periodic acid schiff’s and hematoxylin-eosin. Ocular-surface changes were evaluated on the cell content of the surface conjunctival epithelium by CIC with light microscopy. Serum vitamin A level was measured with HPLC in DS patients.
RESULTS: A marked reduction of goblet cell dencity was found in the DS group (73.2±21.2 mm2) in comparison with the control group (113.5±30.1 mm2) (p<0.01). Serum vitamin A levels were found 1.32±0.6 mumol/l in DS patients. The number of goblet cell dencity and vitamin A levels were evaluated and positive correlation was found in DS patients (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: We have shown decreased mean density of goblet cells in patients with DS. The results indicate that CIC may be a first step simple, objective, and diagnostic test as a screening tool for early eye problems in DS. In patients with DS, ocular surface abnormalities may be prevented by early vitamin A treatment.

5.An important problem in neonatal period: Hypernatremic dehydration
Abdurrahman Akgün, Selahattin Katar, Mustafa Taşkesen, Mehmet Nuri Özbek
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2010.126  Pages 126 - 131
GİRİŞ ve AMAÇ: Son dönemlerde anne sütüyle beslenen yenidoğanlarda, morbidite ve mortalitesi yüksek olan hipernatremik dehidratasyon sık bildirilmektedir. Bu çalışmanın amacı hipernatremik term yenidoğan hastaların demografik özelliklerini, klinik, laboratuar bulguları ve takip sonuçlarını değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne Ocak–2006 ile Haziran-2008 tarihleri arasında hipernatremik dehidratasyon (Na: >150 mmol/L) tanısıyla yatırılan toplam 31 term yenidoğan hasta çalışmaya alındı.
BULGULAR: Olguların doğum ağırlığı ortalama 3362±711,3 gr, ortalama başvuru yaşı 6,3±3,4 gün olarak tespit edildi. Olguların tümü anne sütü ile beslenmişti. Hastaların % 19,4’ü evde, % 64,5’i başka hastanelerde, % 12,9’u hastanemizde, % 3,2’si sağlık ocağında doğmuştu. En sık başvuru şikayeti % 61,3 sarılık ve % 19,4 emmeme ve emmede zayıflık idi.
Hastaların başvuruda yapılan laboratuar incelemelerinde ortalama serum sodyum değerleri 161,7±12,8 mmol/L olarak bulundu. Anne sütü sodyum ölçümü yapılan dört annenin ikisinde 100 mmol/L üzerinde, ikisinde ise 78 mmol/L ve 43 mmol/L olarak tespit edildi. Kranial MR görüntülemede bir olguda (% 3,2) subdural kanama, üç olguda ise (% 9,7) her iki hemisferde oksipital ve bazal ganglionlarda yaygın peteşial kanama tesbit edildi. Takipte iki olguda (% 6,5) motor retardasyon, iki olguda (% 6,5) motor-mental retardasyon tespit edildi. İki olgu (% 6,5) ise kaybedildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Morbidite ve mortalitesi yüksek bir sağlık sorunu olan yenidoğan dönemindeki hipernatremik dehidratasyon, bazı tedbirlerle önlenebilir. Özellikle yenidoğan bebeklerin ilk günlerde rutin muayene edilmesi erken tanı ve tedavi için önemlidir. Erken taburculuk, evde doğum, ilk gebelik, sezaryen doğum ve sıcak mevsimlerde doğum hipernatremi için önemli riskler olduğunu düşünmekteyiz.
INTRODUCTION: Hypernatremic dehydration of the newborn with breastfeeding, which has a high morbidity and mortality rates, has been reported to be increased in the recent years. In this study, it was aimed to evaluate the demographic, clinical features and the results of management in newborns with hypernatremic dehydration.
METHODS: A total of 31 term newborns with hypernatremic dehydration (Na > 150 mmol/L) who admitted to the Newborn Intensive Care Unit between January 2006 and June 2008 were included in this study.
RESULTS: Mean±SD weight and age of the newborns were 3362±711.3 g and 6.3±3.4 days respectively and all were breastfeeding. 19.4 % of the patients were born at home, 64.5 % and 3.2 % of the patients were born in city and cottage hospitals respectively. Only 12.9 % of the patients were born in our hospital.
Jaundice (61.3 %) and poor sucking (19.4%) respectively were the most common presenting signs. Mean±SD serum and mean breast milk sodium concentrations were 161.7±12.8 mmol/L and >100 mmol/L in two, 78 mmol/L in one and 43 mmol/L in one mother, respectively. Subdural hemorrhage (in one newborn) and diffuse petechial bleeding in both two hemispheres and basal ganglions (in three newborns) were observed, with Cranial MRI. Motor retardation and mental-motor retardation were observed in 2/17 and 2/ 17 of the newborns, respectively. Two newborns died.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Morbidity and mortality rates due to hypernatremic dehydration of the newborn may be lowered with simple preventive measures. Routine newborn examination in the first few days of life is important in the early diagnosis and prevention. These results have suggested that delivery at home, first pregnancy, cesarean delivery, delivery in hot season and early discharge after delivery are important risk factors in development of hypernatremic dehydration.

CASE REPORTS
6.Granulomatous rosacea: A case report
Zafer Türkoğlu, Burçe Can, Mukaddes Kavala, İlkin Zindancı, Berkant Oman
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2010.132  Pages 132 - 134
Granulomatous rosacea is a variant of rosacea characterized by hard erythematous and asymptomatic cutaneous papules and nodules in relatively normal-appearing skin. Granuloma-tous rosacea which is categorized under the title of idiopathic facial granulomatous eruptions is common in middle age female population.
Herewe present the case of a 52-year-old woman with a 1-year history of facial erythema with multiple papules on the cheeks, and nose. We defined the case as granulomatous rosacea due to histopathological appareance of perifollicular noncaseating tuberculoid granulomas. On the other hand, patient‘s clinical appareance which is differentially diagnosed from the other idiopathic facial granulamotous eruptions was supporting the diagnosis.

7.Gianotti-crosti syndrome: A case report
Burçe Can, Mukaddes Kavala, İlkin Zindancı, Emek Kocatürk, Melek Koç
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2010.135  Pages 135 - 137
Gianotti-Crosti syndrome (GCS) is a distinctive viral exanthem of childhood that is characterized by papular or papulovesicular lesions that are most prominent on the face, buttocks and extremities. It was first reported by Gianotti in 1966. They do not affect the mucous membranes. Although children are predominantly affected, GCS has been observed in adults also. GCS was originally reported to be associated with infection by hepatitis B virus. Many different viral infections including EBV, hepatitis B virus, Coxsackie A virus, parvovirus B19, and parainfluenza virus have been reported associated with this syndrome.
Here we report a case of an 15-month-old girl with Gianotti-Crosti syndrome associated with primary Epstein-Barr virus infection.

8.Psychiatric symptoms of netherton sendrome: Case report
Ş. Senem Başgül, Sezgin Kartal, Humen C. Elmi
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2010.138  Pages 138 - 141
Children with chronic disease, in terms of behavioral and emotional problems have more at risk. Netherton syndrome (NS) is rarely type of ichthyosis, autosomal recessive, and chronic disease. In this presentation, the psychiatric results of two brothers with diagnosis of the NS who are borned intermarriage is aimed to discus.

9.Rifampycine induced trombositopenia: A case report
Abdullah Çetin Tanrıkulu, Abdurrahman Abakay, Hamdiye Turan
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2010.142  Pages 142 - 144
Tuberculosis (TB) is still remained serious public health problem. Anti-TB treatment is given twice weekly caused by immun thrombocytopenia. This complication is rare when the medication is given in small daily doses (10 mg/kg). 16 years old man case with anti- TB is given daily doses (10 mg/kg) but to develop this complication is reported. This patient had applied to emergency service with epistaksis and is administered symptomatic therapy. Patients who had taken anti-TB treatment this complication to retain and should be follow.

10.A Rare Hydatid Cyst Involvement: Bilateral Pulmonary Artery (Case Report)
Abdurrahman Abakay, Hatice Gümüş, Abdullah Çetin Tanrıkulu, Zuhal Arıtürk Atılgan, Alper Avcı
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2010.145  Pages 145 - 148
Hydatid cyst is a parasitic disease that may involve many organs. Hydatid cyst with pulmonary artery involvement is a very rarely encountered form. It was aimed to present a rare bilateral pulmonary artery involvement determined in a 61-year-old male case with hydatid cyst. In our case, the lesions were determined in many segments of bilateral lungs, right atrium lateral wall of the heart and in many branches of bilateral pulmonary artery. Pathological evaluation of the patient underwent surgery for the cardiac mass revealed hydatid cyst. The patient, who refused the proposal of surgery for the lesions in lungs and pulmonary artery, was given medical drug therapy. We think that it may be helpful to include hydatid cyst in prediagnosis list for the patient applied to a doctor with multiple cystic or nodular images.




 

  © 2024 MEDJ